İnsülin Direnci Obezite Riskini Artıyor

Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji Ve Metabolizma Uzmanı Dr. Mine Öztürk, İnsülin Direncininin Obezite Riskini Artırdığını İfade Etti.

KONYA (İHA) – Uzmanlar, insülin direnci bulunan kişilerde çabuk acıkıp geç doyma hissi olduğu için obezite riskinin arttığını belirtti.
Kan şekerinin normal olmasına rağmen insülin miktarının kanda yükselmesi olarak tanımlanan insülin direnci, kişilerde çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Diyabete giden yolda ilk durak olarak bilinen insülin direncinin göz ardı edilecek bir hastalık olmadığı belirtiliyor. Obeziteyle birlikte birçok kanser hastalığına neden olan insülin direncinin tedavisinde ilk olarak kilo vermenin gerektiği ifade ediliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Mine Öztürk, insülin direncinde genetik faktörlerin, şişmanlığın ve hareketsiz yaşamın etkili olduğunu söyleyerek, “Vücutta insüline karşı biyolojik yanıtsızlık söz konusudur. İnsülin direnci diyabetin öncüsü kabul edilir. Dolayısıyla insülin direnci diyabete giden yolda ilk durak diyebiliriz” dedi.
İnsülin direncinde ne tür belirtilerin görüleceğini anlatan Öztürk, “Kişi yemek yedikten çok kısa süre sonra aniden acıkma, elde ayakta titreme, solukluk hissi, tansiyon düşmesi gibi durumlarla karşılaşabilir. Kişi kendini çok kötü hisseder ve tekrar yemek ister. İnsülin direnci olan kişiler bu yüzden şişmanlamaya eğilimli kişilerdir. Şekerin düştüğünü hissedip daha fazla yemek yer. O sırada bizim anladığımız tarzda şeker düşmemiş olabilir. Çok fazla yemek yediği için özellikle şekerli karbonhidratlar fazla tüketilirse bunlar kana hızlıca geçmektedir. Kana hızlı geçiş sonrasında vücut pankreasa ‘şu anda kanda çok miktarda şeker var, bunu düşür’ diye bir sinyal göndermektedir. Pankreas bu uyarıyı alır almak fazla miktarda insülin salgılar ve şekeri hızlıca düşürür. Aslına bu şeker düşüklüğü sınırında değil normal sınırdadır. Ama bu düşüş hızlı olduğu için hasta kendini çok kötü hisseder. Bu tür kişiler özellikle ağır yemeklerden sonra bir uyku hali hissederler. Başlarını kaldıramazlar. Halsizlik hissedeler. Dolayısıyla bu tür bulgular olan kişilerin kendilerini insülin direnci yönünden bir tetkik ettirmeleri gerekir” diye konuştu.
“İNSÜLİN DİRENCİ OLAN KİŞİLERDE OBEZİTEYLE BİRLİKTE BİRTAKIM KANSER HASTALIKLARI FAZLA GÖRÜNMEKTEDİR”
İnsülin direnci olan kişilerde ileride birçok hastalıkların görülebileceğini ifade eden Öztürk, “İnsülin direnci olan kişilerin ileride şeker hastası olması çok yüksektir. Bunun yanında kolesterol, tansiyon yüksekliği, obezite kardeş hastalıklardır. Bununla da sınırlı değil. İnsülin direnci olan kişilerde obeziteyle birlikte birtakım kanser hastalıkları fazla görünmektedir. Sindirim sistemiyle ilgili kanserler, meme kanserleri, kolon kanseri, pankreas kanseri fazla görünmektedir. Dolayısıyla bu hastalık sadece diğer hastalıklara değil kansere de yol açmaktadır. O yüzden insülin direnci yabana atılacak bir hastalık değildir” şeklinde konuştu.
“İNSÜLİN DİRENCİNDE EN ÖNEMLİ OLAY KİLO VERMEKTİR”
İnsülin direnci tedavisinin hem çok kolay hem de çok zor olduğu söyleyen Öztürk, “İnsülin direncinde en önemli olay kilo vermektir. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak kilo vermeliyiz. Sağlıklı beslenmede de iki şey çok önemli. Bunlardan bir tanesi kaliteli beslenme, ikincisi ise azaltılmış miktardır. Spor yaparken ise günde en az 30 dakika yürüyüş yapmamız gerekiyor. Bunun yanında evde plates gibi basit hareketlerle de spor yapmamız mümkün. İnsülin direnci olan ve kilosu olan kişiler ideal kiloya gelene kadar çok sıkı spor yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Haberleri