Özellikle sanayi ve inşaat sektöründe yüksek maaş verilmesine rağmen, kaynakçı bulunamaması, işleri durma noktasına getirdi. Kaynakçı maaşları 100 bin TL’yi geçerken, aynı sektörde çalışan mühendislerin maaşı 50-60 bin TL’de bulunuyor. Aynı zamanda, torna ustasının maaşı da 70 bin TL’yi buldu.
Sabah gazetesinin haberine göre, 6 Şubat deprem felaketinden sonra inşaat sektöründe de büyük bir istihdam açığı yaşanırken, bu durum rakamlara da yansıdı.
Sektördeki istihdam sayısı altı sene önceki seviyenin altına inerek 1.5 milyona kadar indi. Kepçe ve vinç operatörlerinin maaşları da 120 bin TL’ye çıkarak mühendis maşlarını bile geçti.
İnşaat sektöründe günlük yevmiyeler, özellikle deprem bölgesindeki büyük talebin etkisiyle 3 bin 500 TL’ye kadar yükseldi.
VİNÇ OPERATÖRLERİ 150 BİN TL MAAŞ İSTİYOR
Öte yandan, sanayici tarihin en yüksek dolar bazlı fiyatlamanın yaşandığı ve fabrikalarda ortalama mavi yaka maaşlarının 60 ile 90 bin TL’yi bulduğu ifade ediliyor.
Bu kapsamda, elektrik şefi, kaynak ustası, kalıpçının aylık kazancı 100-150 bin TL’ye yükseldi. Ayrıca, vinç operatörü de minimum 150 bin TL maaş talep ediyor.
İnşaat işçilerinin maaşları ustalarda 60 bin TL’ye kadar yükseliyor. Maaşlar mesailerle beraber aylık 70-80 bin liraları buluyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, "Dolar bazında tarihteki en yüksek maaşı verir duruma geldik" diye konuştu.