Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ek Morfoloji Binası Toplantı Salonundaki toplantıya Bakan Lütfi Elvan, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, UNİKOP (KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği) Rektörleri katıldı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, burada yaptığı konuşmasında TSK’nın Afrin’e düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’na değinerek “Orada barışı sağlamak için varız, huzuru sağlamak için varız. Adeta küresel bir terör ittifakına dönüşen bölgeyi bu unsurlardan temizlemek için varız. Bu milletimiz için vatanımız için, huzurumuz ve istikrarımız için yapmamız gereken bir harekâttı ve yapıyoruz. Türkiye kim ne derse düşüncesiyle hareket asla etmiyor. Türkiye insani bir hareket gerçekleştiriyor. Bu konuda şeffafız, açık ve netiz. Kökü ve kökeni ne olursa olsun kim desteklerse desteklesin aşağılık terör şebekelerinin oluşturulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Son terörist etkisiz hale getirilene kadar ve Afrin asıl sahiplerine geri dönene kadar harekât devam edecek” dedi.
"Araştırma altyapılarının ölçeğini büyütmek zorundayız"
Bakan Elvan, “Üniversitelerden en büyük beklentimiz kampüs duvarlarını kaldırmak ve kampüslerini beşeri ve fiziki altyapısı ile bir bütün halinde bölgenin hizmetine açmalarıdır” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:
“Daha açık ifade etmem gerekirse artık Kalkınma Bakanlığına fakülte binası gibi taleplerle gelmek yerine -birçoğunuz teknik ve fiziki alt yapısı olduğunu biliyorum-tabi zaruri ihtiyaçlar için her zaman kapımız açık desteklemeye hazırız. Bölgenizin sorunlarına çözüm üreten proje teklifleri ile gelmenizi arzu ediyoruz. Daha çok proje istiyoruz. Artık dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşüm içerisindeyiz. Yapay zekadan bahsediyoruz, sanal yönetimden bahsediyoruz, ileri malzeme teknolojisinden bahsediyoruz, robotikten bahsediyoruz. Yeni bölümlere yeni alanlara ihtiyacımız var. Bu alanlarda da çok sayıda akademisyen yetiştirmeliyiz. Yetiştirmeye ihtiyacımız var. İhtisaslaşma belirli bir misyonu üstlenme hususu. Şöyle bir yaklaşım içinde olmamamız gerekiyor; şu ildeki bir üniversitede şöyle bir bölüm var böyle bir bölüm de ben açayım. Şurada şöyle bir çalışma var, böyle bir çalışmayı ben de başlatayım. Bu anlayışı terk edeceğiz. Belirli alanlara odaklanmak zorundayız. Araştırma altyapılarının ölçeğini büyütmek zorundayız. Eğer dünyadaki birçok gelişmiş ülke belirli bir alanda, belirli spesifik bir konuda 1000 araştırmacıyı çalıştırıyorsa ben sadece 2 veya 3 araştırmacıyı belirli bir alanda çalıştırarak onlarla rekabet edemem. Bir tarafta 1000 kişi çalışıyor diğer tarafta 2-3 kişi çalışıyor. Dolayısıyla araştırma alt yapı ölçeğimizi daha da büyütmek zorundayız. Onun için 6500 sayılı araştırma alt yapıları merkezi kanunu son derece önemlidir. Bana göre en önemli husus üniversite ve sanayi işbirliği Bakınız Konya sanayisi özellikle makine imalatı konusunda Türkiye’nin en gelişmiş illerinden bir tanesi. Her türlü elektronik CNC tezgahlarımız var, sanayide her türlü altyapımız var gel gelelim üniversite sanayi arasındaki işbirliği ilişkisinin istenilen düzeyde olmadığını görüyoruz. Sanayideki her bir firmamızın en az iki üç projede üniversitelerimizle birlikte çalışması gerekiyor."
"Bugün öğrenci sayımız itibariyle Avrupa yükseköğretim alanında 2. en büyük öğrenci sahip ülke konumuna gelinmiştir"
YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta Saraç da, “Bugün öğrenci sayımız itibariyle Avrupa yükseköğretim alanında 2. en büyük öğrenci sahip ülke konumuna gelinmiştir. Yükseköğretim sistemimizdeki bu son 10 yıldaki büyümenin bundan sonraki aşaması nitelik ve kalite bakımından da büyümedir. Bu kapsamda YÖK olarak son 3 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz birçok yeni çalışmalar vardır. Küreselleşme, uluslararası politik, ekonomi açısından 21. yüzyıl ilk çeyreğindeki en önemli kavramlardandır. Türkiye gibi hızla gelişen ve büyüyen kategorilerde olan ülkelerde küreselleşen uluslar arası çalışmaların gereklerini yerine getirmeye çalışan, küreselleşmenin önemli aşamalarından biri olan bölgesel bağları ve bölgesel kalkınmayı geliştirmeyi ve bu alandaki entegrasyon sağlamayı da önemle hedeflemektedir" ifadelerini kullandı. Saraç, YÖK olarak KOP bölgesindeki 12 üniversitedeki 4 bin 917 öğretim üyesi ve toplamda 10 bini aşkın öğretim elemanı ile ortak akıl, etkileşim, işbirliği başlıkları çerçevesinde sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirebilecekleri projeleri daha planlı, daha kapsamlı ve hevesle götürebilmek kararlılığını ifade etmek istediklerini kaydetti.
"Üniversitelerimiz 2023 vizyonuna destek veriyor"
UNİKOP Dönem Başkanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise; “Üniversitelerimizin beraberce kendilerine yönelik katkıda bulunmak üzere bir araya gelmeleri başlı başına önemli bir etkinliktir. Bunun sürdürülebilir olması ve kendi içerisinde her geçen gün giderek büyümesi daha da önemlidir. Bölgesel kalkınmaya yönelik Sayın Bakanımızın ciddi desteklerini gördük kendilerine teşekkür ediyorum. Yeni YÖK vizyonu ile üniversitelerimizin 2023 vizyonuna destek vermek üzere bölgesel kalkınma sürecinde etkin bir şekilde dayanışma göstererek, birikimlerini paylaşarak, ülkemizin sorunlarına çözüm üretmek üzere bize yeni bir vizyon çizmiş olan Sayın Başkanımızın talebi ile gerçekleşen bu çalıştay verimli ve başarılı bir sürecinin başlangıcı olacaktır. El birliği ile projelerimizi hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bu konuda ülkemizin hem bölgede hem genelde bütün insanlara yönelik sorunlarını çözme açısından ulusal ve uluslararası düzeyde gelişmeleri takip eden akademik birimlerimiz ile beraberce başarılı ve verimli KOP dönemleri yaşayacağımızı umuyorum. Bunun için de devletimizin desteğini arkamızda hissettiğimizi sevinerek görüyor, çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Çalıştay kapanış oturumu ile sona erdi.