İl Sağlık Müdürü Yurdakul Şarbon Konusunda Vatandaşları Uyardı
İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, Kurban Bayramı sonrası muhtemel şarbon riskleri konusunda halkı bilgilendirdi.
Deri, solunum sistemi ve sindirim sistemlerinde farklı şekillerde ortaya çıkabilen şarbonun ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Yurdakul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Geçtiğimiz hafta yerine getirdiğimiz kurban ibadeti sırasında gerek hayvan satın alma gerekse kesim aşamasında vatandaşlarımızın hayvanlar ile teması artmıştır. İfade etmek istediğim bir husus da şarbon hastalığıdır. Şarbon; sığır, koyun keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Hasta hayvanlarla veya bunların kirlettiği eşya veya malzemelerle deri yoluyla, şarbon mikrobu taşıyan hayvanların etlerinin tüketilmesi sonucu barsak yoluyla, şarbon mikrobu bulaşmış tozların veya hayvan tüylerinde bulunan mikrobun solunması sonucu akciğer yoluyla bulaşabilmektedir” şeklinde konuştu.
Yurdakul ülkemizde genellikle en fazla deri şarbonu vakasının görüldüğüne işaret ederek, “Deri şarbonunda lezyonlar genellikle vücudun açık yerlerinde görülür. Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içerisinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonrada ağrısız, genellikle 1-3 santimetre genişliğinde ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bu tür bir durumla karşılaşılması durumunda sağlık kurumlarına başvurulmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.
Sağlık Müdürü Yurdakul, şarbonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve uygun antibiyotiklerle zamanında başlanması durumunda tamamen iyileşmenin mümkün olduğunu belirtti.