Proje tanıtım ve imza törenine Karaman Valisi Murat Koca,Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Baldız, Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Baştuğ, Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Boynukalın, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, sanayici ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Ahmet Akman Ajans tarafından sağlanacak güdümlü proje desteğinin amacının, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından önem taşıyan projelere Ajansın öncülük etmesi ve koordinasyonu üstlenmesiyle gerçekleştirmek olduğunu belirtti.
Bu projelerde, bölge plan ve stratejilerine uygun sektörel ihtisaslaşmalar özendirileceğinİ ifade eden Akman ’’GPD’yi diğer mali destek yöntemlerinden farklı kılan esas unsur, Ajansın öncülüğü ile başlatılmış olmasıdır. Projeler, Ajansın öncülüğünde geliştirilir. Bu kapsamda; Ajans, ilk fikri oluşturma aşamasından itibaren genel çerçevesini ortaya koymuş olduğu projeyi uygulayacak muhtemel aktörleri belirlemek için gerekli koordinasyonu yürütür. Bu çerçevede Ajans, çalışma programında açıkça belirtmek kaydıyla, bölge planlarında ya da saha çalışmaları sonucunda belirlenen alanlar için bölgedeki girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirecek nitelikteki iş geliştirme merkezleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin ortak kullanımına açık fuar, ticaret merkezi, sergi salonu, laboratuar ve atölye gibi büyük bütçeli altyapı ve/veya işletme desteklerini içeren projelere, proje teklif çağrısı yöntemi uygulamadan doğrudan mali ve teknik destek sağlayabilir’’diye konuştu.
Mevlana Kalkınma Ajansı’nın yine ilkler arasında yer alarak Güdümlü Proje Desteğini ilk uygulayan ajanslar arasında yerini aldığını belirten Akman bu proje ile, Karaman ekonomisine yeni girişimciler kazandırılması, Yeni girişimlerin sağlıklı gelişmesinin sağlanması, Karaman bölgesindeki ekonomik faaliyetlerde çeşitliliğin artırılması, ,Yeni kurulan işletmelerin başarısız olmalarını veya kapanmalarının önlenmesi, Yeni girişim ve yatırımlara örnek teşkil edilmesi, İldeki girişim ruhunun desteklenmesi , Bölgede üniversite-endüstri işbirliğinin geliştirilmesi hedeflendiğinin altını çizdi.
Karaman Valisi Murat KOCA ise projenin Karaman için önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekerek yaptığı konuşmasında; Karaman Organize Sanayi Müdürlüğümüzün başvuru sahipliğinde yapılan Karaman İŞGEM projesi, Karaman’ın ticari, ekonomik ve sosyal hayatı açısından son derece önem arz etiğini belirtti. Toplam 2580 m2’lik kapalı alan içeren projemizle birlikte ilimiz ve ülkemiz yeni girişimciler kazanacağını söyleyen Koca ‘’İŞGEM, bünyesine kabul edilen girişimci adayları ve girişimcilere danışmanlık, eğitim, ortak kolaylık hizmetleri, ortak kaynaklar sunarak yeni girişimcilerin en zorlu dönemi olan kuruluştan sonraki ilk yıllarını sağlıklı şekilde aşmalarını, hızlı ve sağlıklı büyümelerini sağlayacaktır. Böylece, bölgemizdeki ekonomik faaliyetlerde çeşitlilik artacaktır. Üniversitemiz, Organize Sanayi Bölgemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız, İl Özel İdaremiz arasındaki bu işbirliği ile ilimizdeki girişim ruhu da artacak ve daha istikrarlı bir yapıya kavuşacaktır.
Bütün bu sürecin katkısını elbette ki sadece sözle ifade etmek mümkün değildir. Bu projenin ilimizin ekonomik ve sosyal hayatına katkısı zamanla daha iyi anlaşılacaktır.
Şunu biliyoruz ki bugün neredeyse bütün dünya işsizlikle ve ekonomik sıkıntılarla mücadele ediyor. Bunun yanında da teknoloji her geçen gün daha da yenileniyor ve üretilen ürünlerdeki çeşitlilikle birlikte rekabet daha da zorlaşıyor. Ülkemiz büyüyen bir ekonomiye sahip ve son yıllarda tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken bir gelişme içinde.
İlimizi ve ülkemizi bu süreçte daha güzel noktalara taşımak, bu ülkede yaşayan herkes için bir onurdur. Bu süreçte hepimiz belli sorumluluklar almalıyız. Bir evde aş eksikse, o evde zamanla huzur da azalacaktır. İller ve ülkeler için de aynı şey geçerlidir. İlimizde ve ülkemizde işsizlik ne kadar az ise huzur o kadar artacaktır. Bu proje bu açıdan büyük önem taşıyor. Projenin hayata geçmesinde en büyük desteği sağlayan MEVKA’ya ve yine projeyi ikinci sırada destek sağlayan Organize Sanayi Bölgesine şükranlarımı sunuyorum. Bu projenin ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, projede emeği olan herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. ”dedi.
Mevlana Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı Erdem Koçoğlu 2013 yılı güdümlü proje Karaman başlangıç toplantısında güdümlü proje desteğinin amacı, konuları ve önerileri hakkında sunum gerçekleştirdi.
KMÜ Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Savaş 2011 yılı Karaman İşgem projesi hakkında sunum gerçekleşleştirdi.
Konuşmaların ardından Karaman İş Geliştirme Projesinin imza töreni proje ortakları tarafından imzalandı. Proje imza töreni verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.