Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarı Taslağı”n da ABD’nin gıda devi Cargill’e büyük bir kota kıyağı çıkmıştı.
Kendi çiftçimize pancar üretiminde kota uygulanırken, ABD firması Cargill başta olmak üzere 5 tane NBŞ firmasına kota uygulanmaması Türk çiftçisinin bitmesi ve bu 5 firmanın şeker piyasasını tamamen ele geçirmesi anlamına geliyor.
Bu kıyak yasa tasarısının ardından birde randevu sisteminin getirilmesi çiftçileri iyice perişan ediyor. Karaman ziraat odası başkanı Recep Muğlu bu uygulamaların çiftçiye zarar ettireceğini pancarın tarlada kalacağını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu; “Çiftçiler bu yıl pancara getirilen randevu sisteminin kendileri açısında çok sıkıntılı bir durum olduğunu söyledi. Sudurağı beldesinde bulunan pancar alım kantarında çiftçilerle görüşen Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, alt yapısı hazırlanmadan uygulamaya konan bu randevu sisteminin çiftçilere ciddi sıkıntıya yol açtığını söyledi. Muğlu, “Ereğli Şeker Fabrikası'nca, bu yıl pancar alımına randevu sistemi getirildi. Bu durumdan şu an çiftçilerimiz çok muzdariptir. Böyle bir sistemi çiftçiye getirebilmemiz için bizim öncelikle 24 saat kantarları açık bırakmamız gerekiyor. Çiftçimizin de alım kotasının çoğalması lazım. Karaman’da iki gündür yağmur yağıyor ve çiftçi arazisine pancar sökmeye giremiyor. Böyle bir sisteme geçmenin erken ve yanlış bir zamanda uygulamaya geçtiğini düşünüyorum. Belki bu sistem olur ama alt yapısı hazırlanınca olabilir. Ben buradan yetkililere sesleniyorum bu sistemden hemen vazgeçilsin. Yoksa çiftçinin pancarı tarlada kalacak" diye konuştu.
Bu duruma tepkili olan çiftçiler ise randevu sisteminden biran önce vazgeçilmezse pancarlarını kantara getirmeyeceklerini ifade ettiler.