Muttalip Can’a ait tarlada düzenlenen tarla gününe Tarım İl Müdür Yardımcısı Vekili Refik Kiraz ile çiftçiler katıldı.
İl Tarım Müdürü Yardımcısı Vekili Refik Kiraz, insan sağlığı açısından önemi her geçen gün daha iyi anlaşılan sebze tüketimi de buna paralel olarak yükselmektedir dedi.
Özellikle de yeterli ve dengeli beslenme için her gün sebze tüketilmesi gerektiği beslenme uzmanlarınca tavsiye edilmektedir diyen Kiraz, “Ülkemiz ve ilimiz açısından baktığımız da ise tahılların ağırlıklı olarak yer aldığı beslenme alışkanlıklarımız içinde sebze ve meyvelere daha çok yer verilmesi ile mevcut sebze üretimimiz artacaktır.
Tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi sebze üretiminde de en büyük sorunu oluşturan üretim planlaması ve pazarlama gibi problemlerin halledilmesinde en etkin yöntem birlikte hareket etmektir. Bu birlikteliğin sonucunda ortaya çıkacak olan kooperatifleşme ve birliklerin kurularak etkin bir şekilde çalışması ile daha karlı bir üretim yapılmış olacaktır.
Karaman’da toplam 138 bin 559 alanda sebze üretimi yapılmaktadır. Bu alanın 40 bin 795 dekarında yaprağı yenen sebzeler, 11 bin 825 dekarında baklagil ve sebzeler, 76 bin 762 dekarında meyvesi yenen sebzeler, 9 bin 170 dekarında da soğansı-yumru kök sebzeler yetiştirilmektedir.
Meyvesi yenen sebzelerden domates 16 bin 320, biber 9 bin 550, patlıcan 5 bin 110 ve hıyar da 9 bin 910 dekarda üretim alanını kapsamaktadır diye konuştu.
Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Musa Alperen Çevik tarafından kurulan ve takibi yapılan tarlada bulunduklarını söyleyen Kiraz, demonstrasyonda, sebzelere bu zamana kadar sulama sisteminden 12 kg MAP, 12 kg da azotlu gübre verildi. Zararlılardan, yaprak biti, kırmızı örümcek, yeşil kurt, yaprak galeri sineğine karşı ve hastalıklardan kök çürüklüğü ve mildiyö için ilaçlama yapılmıştır. Özellikle son zamanlarda gündemi çokça işgal eden susuzluk ve küresel ısınma nedeniyle suyun tasarruflu kullanılması gerekmektedir. İlimiz de bu kapsamda olması muhtemel kuraklık tedbirlerinden birisi olan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ile daha az su kulamı sağlanmış olacaktır. Sebze yetiştiriciliğinde damla sulama sistemini kullandığımız demonstrasyonumuzda amacımız, doğru sulama sistemi kullanılarak fazla ve zamansız sulama yapmadan birim alandan elde edilecek verimin artabileceğini göstermektir.” dedi.
Daha sonra tarla gününe katılanlar sebze ekili tarlayı gezdi.