Karamanʹın İhracat Rakamı Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü dış ticaret istatistiklerine göre Karaman’ın Temmuz ayındaki dış ticaret rakamı yüzde 6.7 düştü.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü dış ticaret istatistiklerine göre Karaman’ın Temmuz ayındaki dış ticaret rakamı yüzde 6.7 düştü. 2014 Temmuz ayı itibarıyla Karaman ilinden 20,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirilirken, ihracat değeri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 azalma gösterdi.

2014 Temmuz ayında Karaman, en fazla ihracatını 4,3 milyon dolar ile Suriye’ye gerçekleştirirken, bu ülkeyi 2,2 milyon dolar ile Irak ve 2 milyon dolar ile Suudi Arabistan izledi. 2013 Temmuz ayında ise en fazla ihracat 4,3 milyon dolar ile Irak’a yapılmıştı. Bu ülkeyi 2,8 milyon dolar ile Yemen ve 1,1 milyon dolar ile Libya izlemekteydi. Irak’ta yaşanan savaş ve IŞİD örgütünün eylemleri nedeniyle Karaman’da bulunan bisküvi fabrikalarının bu ülkeye ihracatı azalmıştı.

Karaman’dan yapılan ihracat içerisinde en büyük pay 14.3 milyon dolar ile fırın ürünleri olurken, bu değeri 2.6 milyon dolar ile kakao, çikolata ve şekerleme, 801 bin dolar ile ise taş izledi. 2013 Temmuz ayında Karaman ilinden yapılan ihracat içerisindeki paylara bakıldığında, 13,9 milyon dolarlık değeri ile fırın ürünleri ilk sırada gelirken, bu değeri 3,9 milyon dolar ile kakao, çikolata ve şekerleme, 772 bin dolar ile öğütülmüş tahıl ürünleri izlemekteydi.

2014 Temmuz ayı itibarıyla Karaman ilinde 12,4 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi. İthalat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (21,1 milyon dolar) yüzde 41 azalma gösterdi. 2014 Temmuz ayında en fazla ithalat 2,6 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’ndan gerçekleşirken, bu ülkeyi 2,4 milyon dolar ile İtalya ve 1,3 milyon dolar ile Almanya izledi. 2013 Temmuz ayında ise en fazla ithalat 7,5 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’ndan yapılmıştı. Bu ülkeyi 6,3 milyon dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve 1,4 milyon dolar ile Malezya izlemekteydi.

2014 Temmuz ayında Karaman ilinde yapılan ithalat içerisindeki paylara bakıldığında, 2,9 milyon dolarlık değeri ile tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünler ilk sırada yer almakta. Bu değeri 2,1 milyon dolar ile bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar ve 1,5 milyon dolar ile gıda içecek ve tütün işleyen makineler izliyor. 2013 Temmuz ayında yapılan ithalat içerisinde en büyük pay 13,9 milyon dolarlık değeri ile gizli veriye ait. Bu değeri, sırasıyla 1,8 milyon dolar ile bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar ve 1,6 milyon dolar ile kakao, çikolata ve şekerleme izlemekteydi.

Ekonomi Haberleri