KARAMANLI GURBETÇİ NELER YAŞAMIŞ NELER

Almanyanın Hamburg şehrinde Makine Mühendisi olarak çalışan 33 yaşındaki Karamanlı gurbetçi Tamer Tikse memleket yolunda çile üstüne çile çektiğini söyledi.
Önce rüşvet vermek zorunda bırakıldığını daha sonra da gereksiz yere ehliyetine el konulduğunu belirten Tamer Tikse Karaman’a gelebilmek için adeta panik korku ve stres dolu günler yaşadığını açıkladı.
 
“TÜRK KONSOLOSLUĞUNDAN YARDIM İSTEDİ”
Karaman’a geldikten sonra yaşadığı sorunları gazetemize açıklayan Tamer Tikse;
“Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye’ye karayolu ile gelirken, Bulgaristan’dan geçtiğim sırada her zaman ki gibi rüşvet olayı ile karşılaştım. Polisler beni çok yerlerde durdurdular. Evraklarıma el koydular. Evraklarımı hiçbir sebep yokken aldılar. Benden resmen 50 euro rüşvet istediler. Bende oradan kurtulmak için 50 Euro’yu vermek zorunda kaldım. Ama 1 km ileriye gitmeden yolda yine durdurdular. Bu seferde hiçbir gerekçe olmadan ehliyetime el koydular. 2 saat beklettiler. Kulübeye aldılar. 7 polisin ortalarında kaldım. Alaycı tavırları ile karşı karşıya kaldım. Daha sonra ehliyetime el koyduktan sonra yola devam edebileceğimi söylediler. Direksiyon başına geçtiğim de ise bu seferde hepsi birden arabanın başına çullanarak “Senin ehliyetin yok ki gidemezsin.” dediler. Bu sefer Allah’tan ki yeğenim yanındaydı. Şansıma da ehliyeti vardı. Onunda ehliyetini kontrol ettiler. Ondan sonra o devam etmek zorunda kaldı.
            Polislere ben sordum, şimdi yeğenim olmasaydı, ben tek başıma olsaydım ne yapacaktım” diye. Bu seferde yine alay ederek “Kaldıydın burada bizi ilgilendirmez.” diyerek alay ettiler. Ehliyetimi neden aldıklarını ve neden el koyduklarını sorduğumda ise, buna hiç cevap veremediler. Çünkü benim her türlü evraklarım, pasaportum hepsi tamamdı. Ne bir kemer, ne bir hız ve de ne bir radar yönünden bir trafik suçu işlemedim. Ehliyetime gereksiz yerde el koydular. Beni neden beklettiklerini sorduğumda ise Sofya’dan faks beklediklerini söylediler. Sonra dilini anlamadım bir yazı geldi. Ve bana imzalamamı söylediler. Ben bunu imzalamam dedim, çünkü hiçbir şey anlamadığımı söyledim. Bu sefer “İmzalamasan burada kalırsın. Hiçbir evraklarını geri alamasın.”dediler. Yani zorla imzalattılar bana bu kâğıdı.
            Sonra yeğenimin direksiyon başına geçmesiyle yola devam ettim ve çok şükür Türkiye’ye gelerek memleketimiz Karaman’a gelebildik. Daha sonra Karaman’a geldiğimde hemen dinlendik. Çünkü stres panik ve korku içinde kalmıştık. Nasıl geri dönebileceğimizi ve Türkiye’de ehliyetsiz ne yapabileceğimi bilmediğim için artık araştırma içine girdim. Ve İnternetten telefonlarını bularak Bulgaristan’daki Türk Konsolosluğunu aradım. Onlara ne yapabileceğimi danıştım. Ve onlarda bana Bulgaristan’da geri dönemeyeceğimiz ve geçemeyeceğimi söylediler. Benimde bu durumda yolumu uzatıp Yunanistan üzerinden Almanya’ya gitmem gerekir. Ama sözde Bulgaristan da verilen bu kâğıt Türkiye’de ehliyet yerine geçerli olacakmış. Ama kimse bunu anlamıyor. Bulgarca ben burada ne yazdığını bile bilmiyorum. Ehliyetime nasıl bir şekilde ulaşacağımı sorduğumda ise, 2 ay sonra posta ile Almanya’da evime ulaşacağını söylediler. Yani hangi suçtan 2 ay ehliyet alınır bunu da anlamış değilim. Biz gurbetçiler olarak bu sorunları her yıl yaşıyoruz. Sadece bu sene değil. Her sene mağdur oluyoruz. Memleketimize gelmek için çile çekiyoruz. Artık bu sorunlara son verilmesini istiyoruz. Bu konuda da kim ne yapacaksa üst yetkililerden yardım bekliyoruz.”dedi.
 

Yaşam Haberleri