Kira Piyasasında Yeni Dönem: Türkiye'de 1 Temmuz Sonrası Değişimler

1 Temmuz'dan itibaren kira artış sınırlamasının kalkmasıyla birlikte konut piyasasında beklenen belirsizlik artabilir, özellikle kiralık konut talebinin hızla artması muhtemel görünüyor.

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artış oranında yüzde 25 sınırı kalkıyor. Artış oranı önceki uygulamada olduğu gibi, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması kadar olabilecek. Ancak konut arzının düşük olması, kiralık konut talebinin artmasına ve dolayısıyla kira bedellerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, sorunun çözümü için ev sahibi olma oranını artırmanın önemine vurgu yaptı. Çulhalık, “İnşaat maliyetlerine bağlı olarak konut fiyatları son birkaç yılda 10 kat arttı ve ev sahibi olma hayalleri ortadan kalktı. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kiracı oranı en yüksek 4’üncü ülke konumuna yerleşti” şeklinde konuştu. Verilere göre, ev sahibi olma oranının %55'lere kadar düştüğü, kiralık konut ihtiyacının ise %27'ye ulaştığı belirtiliyor.

3 Milyar Dolarlık Kaçış Kiralıkları Da Yükseltiyor

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, Türkiye'de kiralık konut arzının büyük ölçüde bireysel yatırımcılar tarafından sağlandığını belirtti, ancak son iki yılda getirilen yeni düzenlemeler nedeniyle bazı yatırımcıların yurt dışına yönelmeye başladığını söyledi. Kumova, “2022’de 790 milyon dolar olan yurt dışı gayrimenkul yatırımı 2023’te 2,5 kattan fazla artarak 2 milyar 86 milyon dolara çıktı. Yıl sonunda ise yurt dışından alımlar 3 milyar doları aşacak gibi görünüyor. Yaşanan süreç önümüzdeki dönemde kiralık konut arzında sıkıntının büyüyerek kiralarda ekstra artışları gündeme getirecek” dedi.

Genel Haberleri