Kırmızı Ette İndirim Devam Ediyor! İşte Güncel Fiyatlar!

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kırmızı et fiyatlarındaki düşüş sürerken, vatandaşlar et fiyatlarını merak ediyor. Peki, kırmızı et fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

1.5 ay önce Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ete yüzde 25 zam yapmasının ardından et fiyatları 700 TL’ye dayanmıştı. Bunun üzerine hükümet, yurt dışından kurbanlık ithal ederek piyasaya sürmüş ve bunun üzerine kırmızı ette fiyatlar düşmeye başladı. Ayrıca, hükümetin yıl sonuna kadar kurbanlık ithal etmeye devam edeceği ve bu nedenle, fiyatlardaki düşüşün de süreceği öğrenildi.

İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, Et ve Süt Kurumu'nun ithal et getirmesi ile beraber etin kilogram fiyatında 70 TL’ye yakın bir indirim yaşandığını belirtirken, Kurban Bayramı'na kadar 20 TL’lik bir indirim daha geleceğini öngördüklerini söyledi.

Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya, sanayicilere 340 TL’den et verdiğinin altını çizen Günal, "Mahalle kasapları olarak 360-370 TL bandında et alıyoruz ama bizim aldığımız yerli ettir. Bakın burada ayırmamız gerekiyor. Markette de satılıyor, market ve AVM'lerin içinde satılan etlerin yüzde 90'ı ithal ettir. O yüzden de fiyatlar, arz talep dengesine göre farklıdır. Bu fiyatlar semtlere göre de değişiyordur” ifadelerini kullandı.

ET FİYATLARI NE KADAR?

Günal, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda piyasa dengeledi. Kurbanın da gelmesi fiyatları şu anda dengeledi. Biz isteriz ki fiyatlar daha da düşsün ama besici de diyor ki, 'Bizim de maliyetlerimizi kurtarmıyor', kasap da diyor ki, 'Biz de kendi maliyetimizi kurtarmıyoruz'. Kırmızı et bundan 2 ay önce Ramazan ayı sonlarına doğru 395 bandını görmüştü, şu anda 370-365 bandından gidiyor.

Kurban Bayramı'na yaklaştığımız şu günlerde kırmızı etteki fiyat düşüşünün biraz daha sürebileceğini ifade eden Veysel Günal, "Çünkü vatandaşın alım gücü beyaz ete yönlendiği için kırmızı et fiyatları 20 TL daha düşecek gibi gözüküyor. Kuzu biraz geriledi. Kuzu bandı 480 TL’den 440 TL’ye düştü. Bizim de satışımız 490 TL’den aldığımızda 630-650 TL’ye veriyorduk. Şu anda biz 440'a alıyoruz, 580-600 bandında, yalnız bizim kıvırcık süt kutusudur. Danaya geldiğimiz zaman da 670 TL’den 600 TL’ye kuşbaşı, kıymayı da 580 TL veriyoruz. Dana biftek antrikot 700 TL, bonfile bin 100 TL’den 900 TL’ye düştü. Kuzu kuşbaşı 750 TL, kuzu eti de 600 TL şu anda."

Ekonomi Haberleri