HAÇLI SEFERLERİ VE KUDÜS KONFERANSI
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kudüs Akademisi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Haçlı Seferleri, Kudüs ve Selahaddin Eyyubi’ konulu konferans düzenlendi. Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ziya Polat’ın konuşmacı olduğu konferansa davetliler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Topluluk Başkanı Muhammed Ensar Ağca yaptı. Ardından Dr. Öğretim Üyesi Ziya Polat, Kudüs’ün medeniyetler için önemi ve Kudüs uğruna verilen savaşlarla ilgili bilgileri öğrencilerle paylaştı.
Peygamber Efendimizin 14 yıl boyunca Mescid-i Aksa’yı kıble olarak benimsediğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Polat, “Kudüs’ün tarihteki bağlamını iyi çözümleyebilirsek önemini de daha iyi anlayabiliriz. Mescid-i Aksa bütün Müslümanların kıblesi durumundadır ve aynı zamanda İsra ve Miraç olaylarının merkezidir. Kudüs ise şuurun ve bilincin şehridir. Geçmişe bakarsak gerek Hıristiyanların gerekse Yahudilerin Kudüs ile ilgili bağlantıları olduğunu görmekteyiz. Şuan halen Hıristiyanların zihninde bir Kudüs tasavvuru oluşturuluyor ve aidiyet kurulmaya çalışılıyor. Haçlı seferleri yapılırken var olan zihniyet ve gerçekleştiren zulüm bugünkü zihniyet ve zulümle aynıdır. Değişen hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.
Tarihin her döneminde Kudüs’ün önemli bir yeri olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Polat, “Kudüs, yalnızca Müslümanlar için değil diğer dinlere mensup toplumlar için de tarih boyunca önemli olmuştur. Binlerce yıllık tarihi boyunca uğruna çok sayıda savaşa sahne olan Kudüs, sürekli olarak farklı medeniyetler tarafından kuşatılmıştır. Kudüs, ilk olarak Hz. Ömer döneminde İslam topraklarına katıldı. O dönemde Hz. Ömer Kudüs’ü bizzat kendisi teslim almıştır. Daha sonra 1099’da ise I. Haçlı Seferi ile şehir Hıristiyanların eline geçti. Ardından, bir Haçlı krallığı olan Kudüs Krallığı kuruldu. Kudüs’ün kaderi Selahaddin Eyyubi ile birlikte değişti. Selahaddin Eyyubi, gerek İslam tarihi açısından gerekse Kudüs açısından çok önemli bir karakterdir.” dedi.
Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.
...................
‘CAN VEREN PERVANELER’ KONFERANSI
AV. HAYATİ İNANÇ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Adem Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Can Veren Pervaneler’ konulu konferans düzenlendi. Av. Hayati İnanç’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Adem Öğrenci Topluluğu Başkanı M. Erkam Muşta’nın açılış konuşması ile başladı.
“Hayranlık verici olan hayatı hayret içerisinde yaşıyoruz”
Av. Hayati İnanç, Divan edebiyatından örnekler sunduğu ‘Can Veren Pervaneler’ isimli keyifli konferansa daha önce yapmış olduğu ‘sokak lambası’ radyo yayınından anılarını anlatarak başladı.
Av. İnanç, “Hayatım boyunca öğretilmek istenen bilgileri değil, öğrenmek istediğim bilgileri tercih ettim ve öğrendim. Sürekli ezber yapıyorum. İlgi varsa bilgi mutlaka vardır. Meraklı ve ilgili olmalısınız. İstanbul’da bulunan kütüphanelere mutlaka gidin, gidemezseniz bile yerini öğrenin. Yabancı birisi gelip size sorduğu zaman yerini bile bilmiyorum demeyin." dedi.
"Hayranlık verici olan hayatı hayret içerisinde yaşıyoruz." diyen İnanç, insanların çağımızda teknoloji karşısında putlaştığını ve adeta ona tapar duruma düştüğünü ifade ederek sözlerini; "Unutmayın en büyük öksüzlük köksüzlüktür. Bol bol kitap okuyun, araştırın. Köklerimize sahip çıkmalıyız. Mutluluğun formülü Allah’ı ve ölümü unutmamaktan geçiyor.” şeklinde tamamladı.
Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.
..................
YAKIN TARİH KONFERANSI
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mozaik Düşünce Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Yakın Tarih’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Hüseyin Özhasar konferans öncesinde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret etti.
KMÜ İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Kayra Aydemir’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferans, Topluluk Başkanı Emre Kaya’nın açılış konuşması ile devam etti. Daha sonra Tarihçi Özhasar öğrencilerle bir araya geldi.
Tarihi olaylardan pek çok örneği keyifli bir dille öğrencilerle paylaşan Özhasar, tarihi olayları iyi anlayabilmemiz için geçmişi iyi değerlendirmemiz gerektiğini hatırlatarak, “Dedelerimizin yapıp yapmadığı her şey bizim bugün yaşadıklarımızın destekçisidir. Bugün yapılanlar yarın nasıl bir gelecekte yaşanılacağını bize anlatır. Bugüne dair tezler ve uygulamalar ortaya koymak ve yarına dair sağlıklı perspektif gerçekleştirmek istiyorsanız geçmişten kopamazsınız. Bugünü ve yarını daha iyi anlamamız çok daha geriye giderek geniş bir açıyla geleceğe bakmamıza bağlıdır.” dedi.
Tarihe at gözlüğü ile bakmanın çok büyük bir yanlış olduğunu dile getiren Özhasar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarih asla belli bir bakış açısıyla öğrenilemez. Tarihe tek bir kalıptan bakmaya çalışırsanız gerçekleri göremez ve hep aynı yönde düşünceler arasında dolaşırsınız. Doğru okumalar yaparak ve önyargılarımızdan arınarak tarihi okursak geleceği de iyi bir şekilde anlama imkânı yakalarız. Tarihimize bakarak illa birilerini kahraman birilerini de hain diye nitelendirmemize gerek yok. Kahraman ya da hain üretmek zorunda değiliz. Tarihî bir karakterin farklı çevreler tarafından taban tabana zıt kişilikler olarak anlatıldığına şahitlik etmekteyiz. Bu durum önyargılı ve taraflı bakış açısının en güzel örneğidir.”
Konferans, hediye takdiminin ardından sona erdi.
..........................
JAPON MÜHENDİS KMÜ’DE DEPREM KONFERANSI VERDİ
ÖĞRENCİLER DEPREME KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İnşaat Mühendisliği Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Deprem afetine hazır mıyız?’ konulu konferans düzenlendi. Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa üniversite personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Topluluk Başkanı Bilal Örengül’ün açılış konuşmasının ardından Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ‘Deprem afetine hazır mıyız?’ konulu konferansı için sahnedeki yerini aldı.
“Her iki ülkenin kültürleri birbirine çok benziyor”
Öğrencilerin keyifle takip ettiği konferansta Moriwaki, ülkemizde ve dünyada gerçekleştirilen ve kendisinin de içinde yer aldığı projelerden bahsederek, Japonya ile Türkiye’nin fiziki ve kültürel özellikleri bakımından karşılaştırmalarda bulundu.
Japonya ile Türkiye’nin kültür olarak da benzer olduğunu söyleyen Moriwaki, “Bayraklarımız dahi benzerlik gösteriyor. Her iki ülkenin bayrağı da kırmızı ve beyaz renklerden oluşuyor. Türkiye’nin bayrağı ay ve yıldızdan, Japonya’nın bayrağı ise güneşten oluşuyor. Her iki millet de Orta Asya’dan gelmiş. Biz doğuya, siz batıya doğru ilerlemişsiniz. 28 yıldır Türkiye’deyim ve benzerliklerimizi daha iyi görebiliyorum.” dedi.
“Yeni teknolojileri takip edin ve öğrenmeye açık olun”
Moriwaki, Japonya’nın Türkiye’deki depremlere oranla daha yüksek şiddette depremlerle karşılaştığını fakat buna rağmen istatistiklere göre, yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı bakımından Türkiye’nin dünyada üçüncü, Japonya’nın ise yedinci sırada yer aldığını söyledi. 2011 yılında Japonya ve Türkiye’de yaşanan depremlerden fotoğraflar paylaşan Moriwaki, öğrencilere depremlerin oluşma şekilleri ve binaların yıkılma sebepleri hakkında teknik veriler üzerinden anlatımlarda bulundu.
Moriwaki konuşmasının son bölümünde uyarı ve tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’de mühendislik fakültesini bitiren mezunlar imza yetkisine sahip oluyor. Japonya’da ise okul bittikten sonra süreç devam ediyor. İmza yetkisi almak Türkiye’deki gibi kolay olmuyor. Size tavsiyem buradaki okulunuzu bitirdikten sonra her ne kadar imza yetkisine sahip olsanız da yeni teknolojileri takip edin ve okumayı bitirmeyin. Ben mühendis oldum diye kenara çekilmeyin, öğrenmeye açık olun.”
“Deprem değil, yapılaşmalardaki hatalar öldürür”
Konferansın ikinci bölümünde ise Karaman Afad Temsilcisi Üzeyir Gönen, ‘afet bilinci’ ile ilgili sunum yaptı. Gönen, bir olayın afet sınıfında yer alması için yerel imkânların yetmeyecek durumda olması gerektiğini hatırlatarak, “Doğal, teknolojik ve insana bağlı olmak üzere üç çeşit afet türü vardır. En çok bilinen afet türlerinden birisi ise depremlerdir. Ülkemizi de çok fazla etkileyen depremler çok sayıda insan ölümüne yol açan doğal afet türüdür. Fakat ülkemizde insanlar depremlerden daha çok, yapılaşmadaki yanlışlıklardan dolayı hayatını kaybediyor.” şeklinde konuştu.
Üzeyir Gönen’in depremden korunma yöntemleri ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında öğrencilere bilgi vermesi ve plaket takdiminin ardından program sona erdi.