Kmü’de Kutlu Doğum Konferansı

Kmü’de “Hz. Peygamber Ve Birlikte Yaşama Ahlakı” Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konulu konferans düzenlendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Önkal’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, dekan ve müdürler, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari’nin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Müslüman, yaşayışı ve ilişkileri itibariyle kafirler için sınanma aracı olmamalıdır”

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, Kur’an’ın Müslümanlara, kafirler için sınanma aracı olmama şeklinde bir dua öğrettiğini belirterek şunları söyledi: “Müslümanın kafirler için sınanma vesilesi olması iki şekilde olur: Birincisi, teori ile pratik bütünlüğünün sağlanamaması sebebiyle Müslüman olmayanların İslam’a ilgi duymaması, gündemlerinde böyle bir düşüncenin bulunmaması. İkincisi ise Müslümanların enerjilerini iç çekişmelerle tüketmeleri, böylece zulüm ve haksızlıklara direnme, hak ve adalet savunusunda bulunma özelliklerini yitirmelerinden ötürü kafirlerin zulüm, baskı, sindirme, asimilasyon, işgal gibi uygulamalarının ivme kazanması. Her iki boyutu da en acı şekliyle yaşadığımız bir süreçte, ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ konusu fevkalade önem arz etmektedir.”

“Yalnızlık sadece Allah’a mahsustur”

Konferansını vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Önkal, insanın sosyal bir varlık olduğunu ve bu bağlamda insanların bir arada yaşama mecburiyetleri bulunduğunu, yalnızlığın ise yalnızca Allah’a mahsus olduğunu söyledi. Her insanın farklı yapıya sahip olduğunu ve insanların fabrikasyon ürünü birer robot olmadığını belirten Prof. Dr. Önkal, Kur’an-ı Kerim’de bu farklılıklara dikkat çeken ayetlerden örnekler verdi.

Peygamber Efendimizin oluşturmak istediği toplumun ana unsurunu, İslami değerlerle bezenmiş kişilikli bireyler yetiştirilmesinin oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Önkal, bunun da her bireyin kendi nefsine bu düsturu kabul ettirip uygulamasıyla gerçekleşeceğini dile getirdi. 

“Vahiy değerlerine dayalı birey, toplum, devlet ve evren inşası”

Hz. Peygamber’in İslam’ı tebliğ ve davetinin, vahiy değerlerinin şekillendirdiği ‘birey, toplum, devlet ve evren inşası’ olmak üzere dört temel hedefinin olduğunu belirten Prof. Dr. Önkal, konuşmasının devamında bu hedeflerden her birinin gerçekleştirilmesine dönük olmak üzere Hz. Peygamber’in uygulamalarından örnekler verdi. 

“İslam’ı kendi hayatınızda yaşarsanız, Allah coğrafyanızda da yaşatır”

“Siz İslam’ı kendi hayatınızda yaşarsanız, Allah coğrafyanızda da yaşatır” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Önkal, birlikte yaşama ahlakıyla ilgili sorunların aşılması için ilk hareket noktasının iyi insan ve iyi Müslüman yetiştirmek olduğuna dikkat çekti. 

Konferans KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Prof. Dr. Ahmet Önkal’a plaket takdim etmesinin ardından sona erdi.

Eğitim Haberleri