Türkiye Satranç Federasyonu Karaman İl Temsilcisi Mustafa Eroğlu’nun gerçekleştirdiği söyleşide satrancın hayatımıza etkileri anlatıldı.
Konuşmasına satranç hakkında genel bilgiler vererek başlayan Eroğlu ”Satranç bir spordur. Lisanslı oyuncuları, antrenörleri ve hakemleri olan, iyi organize olmuş ulusal ve uluslararası federasyon düzeyinde kuruluşlara sahip bir spor dalıdır. Hem de şans faktöründen sıyrılmış en adaletli spordur. 1954’te Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) kurulmuş, 1962 yılında ise İsmet İnönü’nün çabalarıyla TSF, FIDE’ye (Dünya Satranç Federasyonu) bağlanmıştır.” dedi.
“Satranç, büyük hayatın küçük modelidir”
Satrancın yapay bir oyun olmayıp direk hayatın içinden gelen bir spor olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “Satranç, büyük hayatın küçük modelidir. Satranç, bir tür yaşam; yaşam bir tür satrançtır. Ayrıca satranç, bir analiz sanatı, bilim ve spordur. Satrancın kişiye pek çok faydası bulunmaktadır. Satranç kötü alışkanlar edinilmesine engel olur, planlı hareket etmenin gerekliliğini kavratır, kişiliği olumlu yönde etkiler ve geliştirir. Zaman içinde satranç sabırlı ve düşünceli olmayı öğretir, kendine güven duygusu aşılar ve bu duygunun gelişmesine yardımcı olur, dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır, konulara karşı ‘kuşkucu’ yaklaşımı benimsetir ve ezberci zihniyetten arındırır. Kısacası satranç hafızayı geliştiren mükemmel alıştırma yöntemidir.” şeklinde konuştu.
Eroğlu, konuşmasının devamında satranç dalında nasıl hakem olunacağına dair açıklamalarda bulundu. Söyleşi, satranç oynanmasıyla sona erdi.