Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek’in yürütücülüğünü yaptığı Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta ile Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın’ın araştırmacı olarak görev aldığı projeyle üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Karaman’a ve üniversiteye uyumu incelendi.
KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen ‘Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Öğrenim Gören Uluslararası Öğrencilerin Kente ve Üniversiteye Uyumu’ başlıklı projede uyum süreci tehditler ve fırsatlar bağlamında değerlendirildi.
“KMÜ’nün genç kadrosu ve Karaman’ın sakin bir şehir olması tercih sebebi”
Projede, küreselleşme sürecine bağlı olarak uluslararası öğrenci hareketliliğinin de artış gösterdiğine dikkat çekilerek Karaman’da öğrenim hayatlarını devam ettiren uluslararası öğrencilerin durumu araştırmaya tabi tutuldu. Araştırmalar neticesinde bu öğrencilerin hem üniversiteye hem de şehre uyumlarının yerli öğrencilere nazaran daha karmaşık bir süreç içerisinde gerçekleştiği gözlemlendi.
Proje kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğrenim gören 65 yabancı uyruklu öğrenciyle görüşüldü. Elde edilen verilere göre şehirde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmının Karaman’ı küçük ve sakin bir şehir olduğu için tercih ettiği, bunun yanı sıra üniversitenin akademik kadrosunun genç ve dinamik öğretim elemanlarından oluşmasının da öğrencilerin tercihlerini etkileyen önemli bir faktör olduğu tespit edildi.
Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, sürece uluslararası öğrencilerin penceresinden bakmaya çalıştıklarını belirterek Karaman ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin öğrenciler açısından tehdit, dezavantaj, fırsat ve avantajlarının değerlendirildiği projede önemli bulgular elde ettiklerini söyledi.
“En büyük beklenti havaalanı yapılması ve sosyal olanakların gelişmesi”
Yrd. Doç. Dr. Güzelipek, proje bünyesinde yapılan ankete katılan öğrencilerin çok büyük bir kısmının mezun olduktan sonra da lisansüstü eğitim alma maksadıyla Karaman’da kalmayı istediklerini ve bu tercihte Karaman’ın şehir içi ulaşımının kolay olmasının ve Konya, Mersin, Antalya gibi büyük şehirlere yakın olmasının etkili olduğunu belirtti.
Araştırmalar sonucunda yabancı uyruklu öğrencilerin en büyük beklentilerinin Karaman’a bir havaalanı yapılması olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Güzelipek, öğrencilerin şehrin sosyal olanaklarının gelişmesi konusunda da beklentilerinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Yrd. Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, proje ile ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak öğrencilere verilen burs imkânlarının arttırılması, barınma ihtiyaçlarına yönelik mevcut kontenjanların geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iletişime geçilmesi hem uluslararası öğrencilerin Karaman’ı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini daha çok tercih etmelerini sağlayacaktır hem de bu bağlamda şehrin ve üniversitenin marka değeri yükselecektir."
Yrd. Doç. Dr. Güzelipek, son olarak çalışmanın üniversiteye ve şehre katkıda bulunacağını düşündüklerini ifade ederek projenin hayata geçirilmesinde desteklerini esirgemeyen üniversite yönetimine ve personeline, ayrıca yabancı uyruklu öğrencilere teşekkür etti.