Türkiye’nin Üreten Gücü Konya Şeker İSO sıralamasında 3 basamak birden yükseldi. Geçen sene 40. olan Konya Şeker bu seneki listede 37. sırada yer aldı.
Üretimden satışların dikkate alındığı değerlendirmede, Konya Şeker’in cirosu, 2.088.216.676 TL olarak gerçekleşti.
Konya Şeker bu cirosuyla özel sektör sırlamasında ise Türkiye genelinde 34. oldu.
Sadece Konya’nın değil, Anadolu’nun en büyük sanayi kuruluşu olan Konya Şeker İSO sıralamasında istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Geçen yıl listeye 40. sıradan giren Konya Şeker, bu yıl 3 basamak birden yükselerek 37. Sıraya oturdu. Böylece Konya Şeker ilk 50’deki yerini de perçinledi.
Bu yıl İSO sıralamasında ilk sıraları petrol, otomotiv ve beyaz eşya sanayi şirketleri alırken, TÜPRAŞ birinci, Ford Otomotiv ikinci, Arçelik ise üçüncü oldu.
Her yıl olduğu gibi bu yılda ilk sıraları İstanbul ve genel olarak da Marmara Bölgesinin şirketleri aldı.
2.088.216.676 TL net üretimden satış yapan Konya Şeker ilk 100 içerisinde yer alan Konya’dan tek firma olma özelliğini korudu.
İSO’nun her yıl düzenli bir şekilde yaptığı şirket değerlendirmesinde bu yıl ilk 500 firma içerisine 9 Kamu Kuruluşu girdi, Konya Şeker özel sektör sıralamasında ise 34. oldu.
Konya Şeker 500 sanayi devi arasında 100’de yer alan tek çiftçi kuruluşu oldu.
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “İstanbul Sanayi Odası gibi dünyada kabul görmüş bir kuruluşun değerlendirmesinde Konya Şeker olarak genel sıralamada 37. özel sektör sıralamasında ise 34. olmanın kıvancını yaşıyoruz.
Bizim Konya Şeker olarak yapılan istatistik, sıralama ve araştırmalarda ön plana çıkmak gibi bir derdimiz ve kaygımız yok. Bizim derdimiz her yıl bir önceki yıla göre daha çok yatırım yapmak daha çok üretim gerçekleştirmektir.
Konya Şeker bir çiftçi kuruluşudur, bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmedi ve hiçbir zaman paradan para kazanma metoduna gitmedi, parayı bu topraklar için üretime, işe, aşa dönüştürdü.
Bu toprakların bereketli atmosferinde hep ileriye dönük daha çok üreten, daha çok büyüyen bir Türkiye mücadelesidir aslında Konya Şeker.
Konya Şeker’in daha çok üretmesi tarım sektörünün de daha çok üretmesi, ürettiğinden daha çok kazanması, refahtan daha çok pay alması anlamına geliyor. Bugün ürettiğimizden daha çok üretmemiz, küresel ölçekte de kantara çıktığında ağırlığı olan şirketlere sahip olmamız gerekiyor. Konya Şeker olarak biz küresel ölçekte de kantarda ağır basmak, en azından kendi sektörümüzde gıda ve tarımda dünyanın ilk beşinde yer almak için gayret gösteriyor, o hedefe sağlam adımlarla ilerliyoruz
Üstelik de Konya Şeker’in ciro rakamlarına Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri, bünyesinde 3 Termik Santral bulunan Çobanyıldızı, Beta Ziraat, Panplast gibi diğer üretim şirketlerimizin ciroları dâhil değildir. Panagro herkesin malumu sadece Türkiye’nin değil dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisini bünyesinde barındıran şirketimizdir.
Keza, Beta Ziraatın bünyesinde Ham Yağ Fabrikamız mevcut.
Çobanyıldızı Şirketimizin en büyük elektrik üretim santrali Kangal’ı 2013’ün 2’nci yarısında devraldık, Soma Termik B Santralini de bünyemize kattık. Çumra’da kurulu santralimizin ciro rakamları henüz araştırmaya yansımadı. Panplast sulama sistemleri üreten bir şirketten PVC ve Korige Boru Üretim Tesisleri, Çuval Fabrikası ve Enjeksiyon ile Streç Film Üretim Tesisleri ile bir plastik sanayi devine dönüştü. Yani amiral gemimiz Konya Şeker yolu açtı peşinden bir filo yola çıktı. İnşallah üretimdeki ve satıştaki performanslarıyla önümüzdeki yıllardan itibaren ilk 500’de Konya Şeker bayrağını dalgalandıran kocaman bir filomuz olacak.
Bu arada yeni fabrikalarımızın da yolda olduğunu ifade etmek istiyorum.
Öncelikle Bozkır Hadim Bölgemize bir meyve suyu fabrikası kuruyoruz. Bununla birlikte, akıllı depo, un fabrikası ve bulgur fabrikamızda bu yıl içerisinde yapımları tamamlanacak tesislerimiz olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca bu yıl üniversitemize modern, muhteşem bir bina kazandırıyoruz, üniversitemizde bu yıl öğrenci alacak.
Konya Şeker büyümeye devam ediyor ve devam edecek. Bizim büyümemizin bu topraklardaki insanların büyümesi olduğunu biliyoruz ve bu bilinçle yol alıyoruz.
Bu günkü başarı kolay yakalanmamıştır. Konya Şeker’in üretim merkezli istikrarlı yatırım çizgisi bugünkü başarıyı getirmiştir.” dedi
Konya Şekerle birlikte Konya’dan İSO 500 sıralamasına 10 firma, Karaman’dan ise 3 firma girdi. Eti Alüminyum (236), TÜMOSAN (254), Pakpen (272), Ova Un (377), Konya Çimento (408), Ak Ova Süt (422), Aydınlar Yedek Parça (474), Helvacı Zade Gıda (469), Hekimoğlu Un Fabrikası (490) Konya’dan İSO 500 sıralamasına giren firmalar oldu