Konya’da Robot Garsonlar İş Başı Yaptı

Konya’da, yazılım firması Akınsoft tarafından geliştirilen robot garson ADA bir kafede müşterilere hizmet vermeye başladı. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, "Kısa sürede Türkiye’de robotik teknolojilerinin geliştiğini...

Konya’da, yazılım firması Akınsoft tarafından geliştirilen robot garson ADA bir kafede müşterilere hizmet vermeye başladı. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, "Kısa sürede Türkiye’de robotik teknolojilerinin geliştiğini görebiliriz" dedi.
Restoranların garson sıkıntısı Akınsoft’un geliştirdiği servis robotuyla aşılacak. Konya’nın önde gelen yazılım firması Akınsoft daha önce geliştirdiği Akıncı-1 ve Akıncı-2’den sonra şimdi de ADA adını verdiği garson robotlar geliştirdi. Merkez Meram ilçesinde bir kafenin açılışıyla garson robotlar da müşterilere hizmet etmeye başladı. Özel donanımlarıyla sipariş alıp mutfaktan aldığı siparişleri masalara servis edebilen garson robot ADA, müşteriyle diyaloğa da girebilme özelliğine sahip. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın ve kafe sahipleri tarafından kurdele kesilerek yapılan kafe açılışının ardından bir masaya oturan protokol üyeleri garson robot ADA tarafından servisi yapılan çay ve kahveleri içti.
“BU TÜR KAFELERİ TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ”
Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, ADA’nın insansı bir robot olduğunu belirterek, ADA’yı Akınsoft laboratuvarlarında geliştirirken Akıncı-1, Akıncı-2’nin mirası eşliğinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.
ADA’nın şu an garson olarak restoran ve kafelerde hizmet verebilecek seviyeye geldiğini dile getiren Akın, “Burada da uygulamasını gördünüz gibi ADA mutfaktan servisi alıp istenilen masaya sipariş götürebiliyor, siparişleri oraya teslim edebiliyor ve müşteriyle diyaloğa girebiliyor. Aynı zamanda kontrol sağlayabiliyor, oradaki görüntüyü alıp şefe iletebiliyor. Herhangi bir problem durumunda şefin müdahale etmesini sağlayabiliyor. ADA geliştirilmekte olan bir robot. Bugün kafe ve restoranlarda hizmet vermeye hazır. Çok yakın zamanda da biz ADA’nın seri üretimine geçeceğiz ve bu tür kafeleri öncelikle Türkiye’nin birçok noktasında belki farklı ülkelerde de görmeye başlayacağız” dedi.
“İSTENİLEN KAFEYE AYARLANABİLİR BİR ALT YAPISI VAR”
ADA’nın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Akın, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tamamen sensörlerle donatılmış bir robot. Zıtlık ve mesafe sensörleriyle donatılmış aynı zamanda konum belirten sensörlerle de görev yapabilen ve yol takip edebilen bir robot. Aynı zamanda masaların yerlerini tespit edebiliyor. Bir bilgisayar sistemi tarafından yönetiliyor. Masa yolları çeşitli yerlerde koordinatları önceden tanımlanabiliyor. İstenilen kafeye ayarlanabilir bir alt yapısı var. Şu an üzerinde bataryalar var. Sürekli şarj olabilir bir yapısı var. Servise gittikten sonra diğer robot devreye giriyor. Sürekli bir kuyruk modellemesiyle çalışıyor ve diğer robot servise giderken aynı zamanda şarj oluyor. Durmaksızın sürekli çalışabilecek bir yapısı var. Dolayısıyla bir batarya problemi yaşanmıyor. Laboratuvarda günlerce test edildi. Şu an yüksüz bir halde 30 kilo ve 1 metre 50 santim boyunda robotumuz. Ayrıca, elinde 5 kilo ağırlığında bir tepsi taşıyabiliyor.”
“KISA SÜREDE TÜRKİYE’DE ROBOTİK TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİĞİNİ GÖREBİLİRİZ”
ADA’nın yaklaşık 6 yıllık bir lavoratuvar birikimi olduğunu ifade eden Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “ADA üzerinde yaklaşık 1 yıldır çalışılıyor. ADA’nın birinci versiyonları vardı onlar test aşamasındaydı sadece laboratuvarlarda oldu, 2A ve 2B serisi olarak iki robotumuz var burada. Şu an üçüncü serisi çıkmak üzere ve her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Türkiye’nin ilk robotik kafesi diyebiliriz. Bunun benzeri örnekleri zaten dünyada çok değil birkaç tane daha var. Türkiye’de bu sıralama içinde belki ikinci, üçüncü sıraya girmiştir diyebiliriz. Maalesef özel sektörümüzde yeteri kadar ilgi olmadığını düşünüyorum robotik teknolojilere. Üniversitelerimizde oldukça yoğun bir talep ve ilgi var. Umut ediyorum ki çok kısa sürede bir patlama yaşayabiliriz ve hızlı bir şekilde Türkiye’de robotik teknolojilerinin geliştiğini görebiliriz.”

Genel Haberleri