Kalkınma Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Karaman, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ın kalkınması için proje desteklerini sürdürüyor. Kalkınma Bakanı Lütfi ELVAN tarafından onaylanan “KOP Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı 2017 Yılı Mali Destek Programı” kapsamında 30 projeye 16 milyon 827 bin 640 TL kaynak aktarılmıştır.
Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yürütülmek üzere, İlimiz merkezinde “Elma Borsası ile Karaman Elması Değer Kazanıyor” ve “Arıcılar! Destek KOP’tan Üretmesi Sizden” Projeleri,
Başyayla İlçemizde “Yaban Hayvanlarıyla KOP ile Mücadele” ve “Başyayla da KOP ile Yaz Seracılığı” Projeleri,
Ermenek İlçemizde “İremnak KOP ile Geri Geliyor” Projesi,
Sarıveliler İlçemizde “Taşeli’de Yaban Hayvanlarına KOP İle Mücadele” ve “Toroslarda KOP Yaz Seracılığı” Projeleri
Ayrancı İlçemizde ise “Genç Üreticiler Geleceğe KOP ile Umutla Bakıyor” projeleri olmak üzere 8 projeye toplam 5 milyon 607 bin TL ödenek aktarılmıştır.
İl ve İlçe Müdürlüklerimizce hazırlanarak KOP Kırsal Kalkınma Hibe Programı kapsamında kabul edilen projelerimiz ile ilimiz tarımının geliştirilmesi için, üretilen tarımsal ürünlerin pazarlama sorunları başta olmak üzere, üretim miktarı ve kalitesinin artırılması için çalışmalar yürütülecektir. Projelerde kırsalda yaşayan çiftçilerimize proje konuları ile alakalı olarak % 80 oranlarında hibe desteğinin yanında tarımsal örgütlerin güçlendirilmesini sağlayacak çalışmalar ve destekler uygulanacaktır.
Taşeli bölgesinde bulunan ilçelerimizde uygulanacak projeler ile; çiftçilerimizin birim alandan daha yüksek verim elde etmeleri ve alternatif bir geçim kaynağı kazanmalarını sağlamak için modern seracılık yaygınlaştırılacaktır. Ayrıca bölgede tarımsal üretim için ciddi bir sorun oluşturan yaban hayvanları ile mücadele konusunda, uygulanacak proje faaliyetleri ile üreticilerimiz ürünlerini domuz zararından koruyabileceklerdir. Aynı zamanda bağcılığın kaybettiği önemi yapılacak uygulamalar ile yeniden kazanması hedeflenmektedir.
Ayrancı İlçemizdeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine; güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemi olan su depo ünitesi, seyyar tuvalet, banyo ve buzdolabı gibi aletlerin yer aldığı karavanlar ile çoban barınma yerleri uygun hale getirilerek hayatları kolaylaştıracak, hayvanların refahı için ise barınak, suluk ve yemliklerle modernize edilecek ürünlerin bulunduğu sistemlerle desteklenecek.
Karaman ilindeki en önemli tarımsal üretim dallarından biri olan elma yetiştiriciliği bölgemizde kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine ciddi katkılar sağlamaktadır. Karaman ilimizin Elma üretiminin yarattığı katma değerin artırılması ve bu doğrultuda tedbirlerin hayata geçirilmesi adına “Elma Borsası İle Karaman Elması Değer Kazanıyor” projesi hazırlanarak desteğe değer görülmüştür.
Ayrıca Karaman ilimizin geçiş bölgesinde bulunması nedeniyle, kısa mesafelerde değişen arıcılık için uygun iklim ve çevre şartlarına sahip, zengin bitki desenli geniş mera ve yaylaları ile arıcılık adına avantajlı bir konuma sahiptir. Bu bağlamda ilimiz için önemli gelir kaynaklarından birisi olan arıcılık, tarım sektörü içerisinde kırsal nüfusun geçimini kolaylaştıran, emeğin kısa sürede kara dönüşebildiği bir sektördür. Arıcılığı geliştirmek, üreticilerimizin daha bilinçli olarak sağlıklı ve kaliteli bal üretimi ile diğer arı ürünlerine yönelmelerini sağlamak adına hazırlanan proje hayata geçirilecektir.