Kanadaʹda ki Toronto Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada,kadın patron ya da yöneticilerin, kadın çalışanlarda strese neden olduğu belirlendi.
Hemcinsleri tarafından yönetilen kadınlarda depresyon, uykusuzluk ve başağrısı gibi stres belirtilerine daha sık rastlandığı, yöneticisi erkek olan kadınların daha stressiz oldukları belirtildi.
Bir erkek ve bir kadından oluşan bir ekip tarafından yönetilen kadınların stres seviyesininse diğer iki grubun arasında olduğu saptandı.
Erkeklerinse patronlarının kadın ya da erkek olmasından etkilenmediği tespit edildi. Ancak yöneticileri arasında hem erkek hem de kadınların bulunduğu erkek çalışanların daha stressiz ve daha sağlıklı olduğu görüldü.
Araştırmacılar, bu durumun kraliçe arı sendromuyla açıklanabileceğini söyledi. Kraliçe arı sendromuna sahip olan kadınların, çevrelerinde kadın rakipler istemedikleri belirtildi.
Ülkemizde son yıllarda özellikle siyaset alanında sık sık görülen bu sendrom sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Güçlü siyasi partilerin kadın yöneticileri bu sendromu yaşadığı ve başarılı görünmek amacıyla rakiplerini uzaklaştırdığı belirlendi.
Kraliçe arı sendromu; kısaca kadın yöneticilerin zamanla iş ortamındaki davranışlarını değiştirerek erkek yöneticilerin davranış kalıplarına yaklaşması ve diğer kadın çalışanlara erkek yöneticilerinkine benzer tepkiler göstermesi olarak açıklanabilir.
Kraliçe arı sendromu, şu özelliklerden oluşmaktadır; 1. Erkek tutumlarını benimseyerek kadınlara karşı kullanmak, 2. Diğer kadınların rekabetini bertaraf etmeye çalışmak, 3. Kendisi dışında gelişen başarılı çalışmaları görmezlikten gelmek.
Bekar kadınlar, evlilere oranla daha fazla imkan yakalayabilmesinden dolayı kraliçe arı sendromuna giren kadınlar arasında büyük bir oranı temsil etmektedirler. Genç ve bekar kadınların, erkeklere oranla daha az baskıya maruz kalmaları hemcinsleri karşısında avantaj olmaktadır. Çocuk sahibi evli kadınlar, ek sorumlulukları ve talepleri olduğundan, seçeneklerinin azaldığının farkındadırlar. Diğer bir ifadeyle, evlilik ve aile, kadınlar için kariyer yapmada bir engel olarak ortaya çıkmaktadır. Doğan boşluktan dolayı ön plana çıkan bekar kadın yöneticiler kariyer hedeflerini tutturabilmek için Kraliçe Arı Sendromunu yaşayarak rakiplerini küçümseme, bertaraf etme ve kendisi dışında gerçekleşen başarılı çalışmaları sahiplenme eğer yapamıyorsa görmezlikten gelme psikolojisine girmektedirler.