Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.
Yapı kooperatifçiliği temsilcilerinin yer aldığı 43. Meslek Komitesinin Toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “Yapı kooperatifçiliği sektörümüz hem ekonomiye getirdiği canlılık hem de inşaat sektörünün 400’e yakın alt sektörünü hareketlendirme açısından şehrimiz için önemli bir sektör. Sektörün istihdama katkısı da ekonomi için ayrı bir kazanç olmaktadır. Sektörle ilgili olarak önemle üzerinde durmamız gerek bir konu iş sağlığı ve güvenliğidir. İnşaat sektörü maden sektörü ile birlikte en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektördür. Ülkemizde her gün 205 iş kazası oluyor, ortalama 2 kişi bu kazalarda hayatını kaybediyor ve 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor. İnsan hayatı maddi anlamda ölçülmez ama kayıpların maddi değeri GSYİH’nın yaklaşık yüzde 4’üne denk gelmektedir. Ülkemiz için bu sorun hızla çözülmesi gereken bir konudur. Talebimiz bu konuda iş kazları ve güvenliğinin ilköğretim ve lise seviyesinde zorunlu olarak okutulmasıdır. Sektör temsilcilerinin bu güne kadar en fazla ifade ettiği sorun elektrik dağıtım şirketi MEDAŞ’ın uygulamalarıdır. Aslında tüm Türkiye’de özelleştirmeden sonra elektrik dağıtım şirketlerinden kaynaklı şikayetler çok fazla bulunmaktadır. MEDAŞ tarafından düzenli hizmetin verilememesi şehrimiz özel sektörünün iş kaybına verim kaybına yol açmaktadır. Bu konuda da Oda olarak tüm üyelerimizden gelen şikayetleri bir araya toplayacağımız bir rapor üzerinde çalışıyoruz” dedi.
43. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Komite Başkanı Vehbi Özdemir de, “Kamu ve özel sektörün ardından “üçüncü” sektör olarak da nitelendirilen bir sektör olan kooperatifçilik, ekonomik darboğazlardan çıkış için toplum yararına yeni çözümler ortaya koyan bir alanda faaliyet göstermektedir. Konya’mızın gelişmesinde ve büyümesinde konut yapı kooperatifçiliğinin payı çok büyüktür. Örnek olarak; bir ilçe büyüklüğüne ulaşmış olan Bosna-Hersek mahallesinin oluşumu tamamen bir kooperatifçilik başarısıdır. Arsa temini hususundaki zorluklar, kamu teşkilatlanması ve yapı kooperatifler hizmet sunum biçiminde yapısal sıkıntılar, sermaye yapısı ile kredi ve finansman erişim imkanlarındaki sıkıntılar sektörümüzde genellikle görülen sorunlardır. Bu sıkıntıların kaynaklandığı sebepler mevzuat alt yapısıdır. Çözüm önerilerimiz ise; kooperatiflerin daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşturulması, kooperatif bankasının kurularak kooperatiflerin finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması, hizmet sunum biçimindeki yapısal sıkıntıların giderilmesi ve arsa temininde kolaylıkların sağlanmasıdır. Sayın Başkanımıza, üyelerimizle bir araya geldiğimiz toplantımıza katılımlarından ve sorunlarımızın çözümüne verdiği destekten dolayı içtenlikle teşekkürlerimi arz ederim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar ağırlıklı olarak, mevzuattan kaynaklanan yerel yönetimler ve elektrik dağıtım şirketi MEDAŞ ile ilgili sorunlarını dile getirdi. Başkan Öztürk de bugüne kadar bu konularda kendilerine iletilen sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyleyerek toplantıda ifade edilen sorunların çözümü için ilgili kuruluşlarla ve hükümet nezdinde gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.
Kto’da 43. Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı
Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.Yapı kooperatifçiliği temsilcilerinin yer aldığı...