Düzenlenen konferansa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Esengün ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan dünya üzerindeki ülkelerin gelişmiş, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkeler şeklinde sınıflandırıldığını, her ülkenin konumuna göre gençlik sorunlarının farklı olduğunu söyledi.
Gelişmiş ülkelerde artık sosyal yapının hantallaştığını, genç nüfusun azaldığını, gençlerde girişimcilik ruhunun azaldığını, genel anlamda rekabet gücünün gerilediğini ve bu tablonun gelişmiş ülkeler için olumsuzluklar getirdiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin nitelikli işgücü konusunda sıkıntılar yaşadığını ve bazı gelişmiş ülkelerde çok sayıda olan üniversitelere öğrenci bulmak için gelişmekte olan ülkelere yöneldiklerini açıkladı.
Özellikle sanayi konusunda hala rekabetin ve nitelikli işgücünün bulunduğunu belirten Elvan, gelişmekte olan ülkelerde durumun tersine olup tarım alanında ilerlemelere önem verildiğinin altını çizdi. Gelişmiş ülkelerde 30-40 yıl önce yaşlanma sorunu yoktu ancak günümüzde nüfusun yaşlanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var” dedi.
Gelişmekte olan ülkeler arasında yıldızı parlayan bir ülke olarak Türkiye’de gençliğin nasıl olduğu, gençlerden ne beklendiği, gençlik ile ilgili var olan sorunların nasıl aşılacağı konusunda da açıklamalarda bulundu. “21. yüzyılda dünyada büyük bir açılım ve değişim gerçekleşti. Herkes bulunduğu yerden dünyadaki her gelişmeden haberdar olabiliyor. Böyle bir iletişim çağında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi mezununun işsizlik endişesi olmaması gerekir. Çünkü kendinizi her alanda geliştirdiğiniz ve girişimciliğinizi kullandığınız taktirde istediğiniz her konumda kendinize iş bulma şansınız var” dedi.
Milletvekili Lütfi Elvan, üniversitelerin insanlara sadece meslek öğretmekle kalmayıp belirli bir kültürü de verdiğini vurguladı. Türkiye gibi ülkelerde yaşayan gençlerdeki girişimcilik ruhunun Avrupa’daki insanlardan en az on katı daha fazla girişimcilik yeteneklerine sahip olduğuna inandığını açıkladı.
Türkiye’deki eğitim sisteminin hayatta başarılı olmayı destekleyecek bir sistem halinde olmadığı konusunda da açıklamalar yapan Elvan, gençliğin kendisini geliştirmesi gereken bazı konular hakkında da vurgulamalar yaptı.
Öncelikle eğitim altyapılarının çok iyi olması gerektiğini, aldıkları meslek eğitimi ve genel kültürlerini geliştirmelerinin önemli olduğunu söyledi. En az bir yabancı dil bilmeleri gerektiğini, dil bilmeyenlerin küresel dünyada rol alacak durumda olamayacaklarını belirtti. Çok disiplinli yetişmeleri gerektiğini, tek bir alanda uzmanlaşmanın yeterli olmayacağını, artık kimya veya matematik alanında herkesin bir şeyler bildiğini ama internet, yazılım, bilgisayar, felsefe, ekonomi konularında gelişimlerinin iş bulma konusunda kendilerine bir prestij kazandıracağını açıkladı. Yeni gelişme alanlarına odaklaşmaları gerektiğini, dünyada en çok talep edilen belli meslek alanlarını iyi takip etmeleri konusunda önerilerde bulundu.
Mobility programlarına katılmanın öneminden de bahseden Elvan, proje hazırlama konusunu çok önemsediğini, çünkü proje hazırlama konusunda bilgilerini artıranların girişimcilik ve iş kurma alanında daha başarılı olduğunu ifade etti. TUBİTAK ve DPT desteklerinin, AR-GE alanında beyin göçünü dahi azalttığını, Sanayi Bakanlığının da büyük miktarlarda maddi destek verdiği projeleri hazırlayan gençlerin işsizlik sıkıntısı yaşamayacaklarına inandığını belirtti.
Gençlere özellikle sorgulayıcı olmaları konusunda da açıklamalar yapan Lütfi Elvan, günümüzde gençlerin kişisel gelişimlerinin sağlanması durumunda Türkiye’deki gelişmelerin daha hızlı olacağına inandığını söyledi.