Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran 2024 Pazar günü düzenlenen ve 8. sınıflardan başvuran 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin katıldığı LGS sınavı değerlendirme süreci tamamlandı. Sınav sonuçları, https://www.meb.gov.tr internet sitesinde yayımlandı. Bu yıl LGS merkezi sınavına başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrenciden 992 bin 906'sı sınava girdi; sınav katılım oranı ise %95,61 olarak kaydedildi. LGS yerleştirme kılavuzuna göre, Türkiye genelinde bu yıl 2 bin 525 lise merkezi sınav puanlarına göre öğrenci alacak. Bu okulların toplam kontenjanı ise 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi.
Sınav sonuçlarının duyurulmasının ardından Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları, öğrencilerin merkezi sınav puanlarına göre tercihlerine göre belirlenecek.
Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula devamsızlık yapma durumları gibi kriterlere göre gerçekleştirilecek. Yerleştirme süreci üç şekilde yapılacak: yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme.
Yerleştirmeler Nasıl Olacak?
Yerel yerleştirme sürecinde öğrenciler, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterlerini dikkate alarak kayıt alanlarındaki farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak. En az 1 okul tercih etmek zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları; mavi renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; kırmızı renk ise diğer okulları gösterecek. İlk 3 tercihi kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler toplamda en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek.
Merkezi yerleştirme sürecinde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Türkiye genelinde LGS puanıyla öğrenci alan okullar tercih edilebilecek. Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden, yerel yerleştirme veya merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir okula yerleşemeyenler, tercih yapmaları durumunda pansiyonlu okullara yerleştirilebilecekler. Pansiyonlu okullar tercih ekranında sadece "Diğer Kayıt Alanı"ndaki pansiyonlu okullar yer alacak. Pansiyonlu okullara tercih yapmak zorunlu olmayacak.
Kayıt İşlemleri Nasıl Gerçekleşecek?
Kayıt işlemleri bireysel olarak yapılabileceği gibi, kayıtlı olunan ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüklerinde de gerçekleştirilebilecek. Tercihler sisteme girildikten sonra herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünde onaylatılması gerekecek. Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri gibi özel proje uygulayan okullar tercih ekranlarında listelenmeyecek; bu okullarla iletişime geçilerek gerekli şartları sağlayan öğrencilerin kayıt süreçleri tamamlanacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak, ancak tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri halinde tercihte bulunabilecekler.
Yerleştirme Sonuçları 22 Temmuz’da Açıklanacak
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci başladı ve 17 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da duyurulacak.