Mehmet Öztiryaki çalışmalarıyla göz dolduruyor

Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki geldiği günden bugüne büyük çalışmalara imza atıyor.

Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki, Karaman ekonomisine büyük katkılar sağlayacak olan projeleri bakanlığa bizzat sunduğunu belirterek bu projeler tarımsal anlamda Karamanʹı hem geliştireceğini hemde tarım alanında hizmet veren insanların kazançlarının artacağını söyledi.

Mehmet Öztiryaki açıklamasında; "Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve tarımsal sanayiye dayalı olan Karaman’ımızda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce Karaman İlimizin Tarım ve Hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayacak Projeler hazırlanarak bakanlığımıza sunulmuştur. Bu projelerle tarımsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilerek Kırsalda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyesinin ve hayat standardının yükseltilmesi, tarımsal ürünlere ilave katma değer kazandırılması, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve istihdamının artırılması amaçlanmıştır." dedi.

İlimiz tarımının geliştirilmesinde büyük öneme sahip tarımsal faaliyetler konusunda devam eden önemli bazı projelerle ilgili açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ: “Bakanlığımızca yürütülen Kırsal Kalkınma Projeleri ve Çayır Mer’a Yem Bitkileri Geliştirme Projesi kapsamına Karaman İlimiz de dahil edilerek Ulusal ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kaynaklarından faydalanabilmek için Müdürlüğümüzce hazırlanan projeler, Plan Bütçe Komisyon Başkanı Sayın Lütfü ELVAN ve Milletvekilimiz Mevlüt AKGÜN tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER’e sunulmuştur. İl Müdürlüğümüzce Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi Destekli birçok proje hayata geçirilmektedir. % 80 hibe destekli hazırlanan seracılığı geliştirme projesi kapsamında 14 adet sera İlimiz Merkez ve Ermenek İlçesi köylerinde kurularak çiftçilerimize teslim edilmiştir. İl Özel İdaresi Kaynaklı % 50 hibe destekli 14.000 adet kuş kirazı anacı üzerine aşılı 0-900 çeşidi kiraz fidanı alım ihalesine çıkılmıştır. Yine İl Özel İdaresi kaynaklı 500 adet aşılı ve 1.200 adet aşısız olmak üzere toplam 1.700 adet antepfıstığı fidanının alımı Gaziantep Araştırma Enstitüsünden yapılacaktır. Bakanlığımızın organik ve iyi tarım projeleri kapsamında İl Müdürlüğümüzce Ermenek ve Sarıveliler İlçelerinde organik tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilerimize dağıtılmak üzere % 100’ü de hibe destekli olan organik arılı kovan ve malzemesi dağıtımı yapılacaktır. Bu proje ile 8 üreticimize 80 adet arılı kovan ve malzemesi verilecek olup, arılı kovanların Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünden alım işlemi yapılmıştır. Bu kurum ile yapılan protokol gereği, arı kovanları ve malzemeleri ilkbahar aylarında çiftçilerimize teslim edilecektir. Ayrıca İlimiz Üçkuyu Köyü ve Ermenek İlçesi Balkusan Köylülerimize dağıtılmak üzere Organik Arılı Kovan Projesi hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuştur. Bu projemizde ise 20 üreticimize 300 adet organik arılı kovan ve malzemesi verilecek olup, her iki projenin de Organik Bal Sertifikasyon giderleri proje bütçesinden karşılanacaktır."dedi.


Karaman Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki açıklamasının devamında;
"Göçer yaylacılık yapan köylerimizin elektrik ihtiyacını karşılayabilmek, koyun ve keçilerin su ihtiyacını gidermek için su kuyularına konulacak pompa ve yapılacak su havuzları ile sıvatların içinde bulunduğu seyyar güneş enerjisi panelleri projesi hazırlanmış Bakanlığımıza sunulmuştur. Bu proje Mevlana Kalkınma Ajansı çağrıya çıktığında bu ajansa da sunulacak olup, ayrıca Uluslararası Japon İşbirliği Ajansına (JİCA) da sunulacaktır. Hayvancılığı geliştirmek amaçlı il müdürlüğümüzce hazırlanan “Sağlıklı Süt Nakli Projesi” kapsamında süt birliği ve tarımsal amaçlı kooperatiflerimize dağıtılmak üzere soğutmalı araç alımı için Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Uluslararası Japon İşbirliği Ajansı’na (JİCA) sunulmak üzere projeler hazırlanmıştır. Dağ köylerimiz ile ova köylerimiz arasında tarımsal arazi bütünlüğü ve ekonomik gelir açısından büyük farklılıklar mevcuttur. Dağ köylerimizin tarıma elverişli lokal bölgelerini sulanabilir hale getirmek ve bu bölgelerde rakım ve iklim şartlarına uygun kiraz, elma, ceviz ve çilek bahçeleri kurularak birim alandan yüksek gelir getirecek bitkisel ürün çeşitliliğini kazandırmak için, yenilenebilir enerjinin geomembran sulama havuzlarının içinde bulunduğu cazibe ile kapalı sulama sistemlerini içeren projeler hazırlanarak Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamına alınması için Bakanlığımıza sunulmuştur. Bu projelerin İlimiz tarımına, Ülkemiz ve İlimiz ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacağı muhakkaktır. Projelerimizin hazırlanması, sunumu ve kabulü aşamalarında her zaman yanımızda olan ve büyük destekler sağlayan Sayın Valimiz Murat KOCA’ya, Milletvekillerimiz Sayın Lütfi ELVAN ve Mevlüt AKGÜN’e, İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum” dedi. 





Ekonomi Haberleri