Komite bünyesinde akaryakıt, LPG, madeni yağ satıcıları ile enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların bulunduğunu anlatan Akdoğan, tüp satıcılarının sorunlarına değindi. Mersin’in merkezinde Tarsus’ta olduğu gibi tüpleri depolayacak uygun bir alan bulunmaması nedeniyle karşılaştıkları sorunları aktaran Akdoğan, Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda çözüm istediklerini dile getirdi. “Mevcut durumda tek tek satıcıların kendisine depo oluşturması imkansız bu nedenle herkes tüpünü dükkanının önünde tutmak durumunda kalıyor” diyen Akdoğan, “Böylesi bir uygulama hem ürünlerin çalınma riskini beraberinde getiriyor hem de çevre güvenliğini tehdit ediyor” dedi. Sektör temsilcilerine yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alan tahsis edilmesinin tüm sorunları çözümleyeceğine dikkat çeken Akdoğan, bu uygulama sonunda daha düzenli satış alanlarının oluşabileceğini söyledi. Sektörde satışların giderek azaldığına da değinen Akdoğan, "Tüp satışları her geçen gün azalıyor. Bunun paralelinde dükkanlar kapanıyor, çalışan sayılarımız azalıyor. Pazarın her yıl yaklaşık yüzde 5-10 arasında daraldığını söyleyebilirim. 5 yıldan bu yana kent nüfusu artmasına rağmen doğalgazın kentimizdeki kullanımının başlaması tüp satışlarını azalttı. Aynı zamanda dövize bağlı olarak tüp fiyatlarının artması, doğal gaz kullanmayanları da elektrik kullanımına yönlendirdi" diye konuştu.
“Denetimler artırılmalı”
Denetimsizlikten kaynaklanan sorunlar yaşandığına da dikkat çeken Akdoğan, "Bayi denetimleri için bir ekip oluşturulmuş durumda. Bu ekip içinde emniyetten, zabıtadan, sanayi il müdürlüğünden, maliyeden, jandarmadan temsilciler yer alıyor. Bu ekipler normal şartlar altında ağırlıklı olarak merdivenaltı, ruhsatsız çalışan yerleri denetlemesi gerekirken, belli başlı, düzgün çalışan firmalara denetimde öncelik veriliyor. Biz denetimin mutlaka gerekli olduğu ve artırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Ancak bu denetimin yalnızca belli başlı firmalara yapılmasına karşıyız" ifadelerini kullandı.
“Hafta tatili ruhsat harçlarının kaldırılmasını bekliyoruz”
Akaryakıt sektöründe de önemli sorunlar bulunduğuna dikkat çekerek yıllardır belediyelere ödenen hafta tatili ruhsat harçlarının getirdiği sıkıntılara değinen Eşref Akdoğan, omuzlarına önemli bir yük bindiren bu mali yükün sona ermesi adına yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini ve bu yönde karar çıkardıklarını belirtti. Akdoğan, çıkan bu kararla gerekli girişimlerde bulanacaklarını ve önümüzdeki yıl yaşadıkları sorunun ortadan kalkmasını, zorlu rekabet koşullarında kendilerine destek olunmasını beklediklerini söyledi.
Akaryakıt sektöründeki satışların artmasına rağmen karlılıkların azalması nedeniyle istedikleri gibi verimli bir yıl geçiremediklerini belirten Akdoğan, 2018 yılının ise sektör adına daha sıkıntılı geçebileceğini söyledi. Akdoğan, şöyle devam etti; "2018 yılında başlayacak bir takım yeni uygulamaların bize daha fazla mali yük getireceğini şimdiden görebiliyoruz. Örneğin tüm akaryakıt istasyonlarında ’Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ bulundurulması zorunluluğu geldi. Bu uygulama iki açıdan sıkıntı getirecek. İlki LPG sorumlu müdürü çalıştırılması, ortak sağlık kuruluşlarından hizmet alınması gibi zorunluluklarla gelen mali yükümüz yeni bir istihdam kalemiyle daha da artacak. Ama bundan daha da önemlisi talep edilen tehlikeli madde güvenlik danışmanının bulunması noktasında sıkıntı yaşanacak."