İlimizin gelir kaynakları içerisinde en önemlisi olarak öne çıkan sektör tarımdır. Bu bağlamda tarımsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilerek üreticilerimizin refah seviyesinin arttırılması için tarımsal teknoloji ile bilginin zamanında ve etkin bir biçimde uygulamaya aktarılması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce Çiftçi Eğitim toplantıları, Teknik Geziler, Panel ve Konferanslar düzenlenmektedir. Bu kapsamda İlimizde 39 çiftçimizin katıldığı 4 gün süreli “Meyve Yetiştiriciliği ve Budama” konulu eğitim yapılmıştır.
Konu hakkında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden konu hakkında yapılan açıklamada: “Tarım ve hayvancılıkta verim ve kalitenin yükseltilebilmesi için teknoloji ile bilginin zamanında ve etkin bir biçimde uygulamaya aktarılması büyük önem taşımaktadır. Tarım ve hayvancılıkta ilerlemek için coğrafi faktörlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, işletme ölçeklerini ekonomik seviyeye getirilmesi, ıslah edilmiş yüksek verimli materyallerin kullanılması ile bilgi ve teknolojideki gelişmelerin uygulamaya konulması ile mümkündür. Çiftçilerimize tarımın her dalında yeni bilgi ve tekniklerin öğretilmesi suretiyle; daha çok, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle bitkisel ve hayvansal ürün elde etmelerini sağlamak ve bu ürünleri en iyi şekilde değerlendirerek yaşam seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olmak görevlerimizin başında gelmektedir. Bu görevlerimiz arasında en önemlisi olan tarımsal eğitimlerden “Meyve Yetiştiriciliği ve Budama Eğitimi” 4 gün sürmüş olup, İlimiz merkezinden 39 çiftçinin katılımıyla 12 – 15 Ocak 2015 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
İlimiz için büyük bir ekonomik öneme sahip elma yetiştiriciliğinde budama, sulama, gübreleme ve ilaçlama tekniklerinin üreticilerimiz tarafından daha bilinçli ve tekniğine uygun yapılmasının sağlanması için düzenlenen eğitimi Bitki Yetiştiriciliği ve Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Şener EREN ve Tekniker Servet KARAZOR tarafından verilmiştir. Söz konusu eğitimde modern meyve yetiştiriciliği, meyvecilikte çeşit seçimi, dikim mesafesi, budama, gübreleme, sulama, toprak işleme, ilaçlama, hasat teknikleri, sınıflandırma ve depolama konuları üreticilerimize uygulamalı olarak gösterilmiştir” denildi.