Muhasebe Haftası Mesleki Sorunların Gölgesinde Kutlanıyor

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkan Yardımcısı Abdullah Demiroğlu, aileleriyle birlikte sayıları 500 bini geçen muhasebe camiasının, Muhasebe Haftası’nı mesleki sorunların gölgesinde kutlayacağını belirterek,...

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkan Yardımcısı Abdullah Demiroğlu, aileleriyle birlikte sayıları 500 bini geçen muhasebe camiasının, Muhasebe Haftası’nı mesleki sorunların gölgesinde kutlayacağını belirterek, “Sürekli ertelenen ve giderek büyüyen sorunlarımızı uzlaşıyla çözmek istiyoruz” dedi.
Mersin SMMMO Yönetimi, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanacak olan Muhasebe Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek, sorunlarını, talep ve beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Oda konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya mali müşavirler ve muhasebeciler de katıldı. Mersin SMMMO Başkanı Dursun Göktaş’ın sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı toplantıda, açıklamayı Başkan Yardımcısı Abdullah Demiroğlu yaptı. Başkan Göktaş’ın sağlık sorunları nedeniyle şehir dışında olduğunu belirterek sözlerine başlayan Demiroğlu, Oda adına Göktaş’a acil şifalar diledi.
“SORUNLARIMIZI UZLAŞIYLA ÇÖZMEK İSTİYORUZ”
Demiroğlu, daha sonra yaptığı açıklamada, TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 serbest muhasebeci mali müşavirler odası ile 8 yeminli mali müşavirler odasına kayıtlı 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayıları 500 bini geçen muhasebe camiasının, 1-7 Mart tarihleri arasında Muhasebe Haftası’nı mesleki sorunların gölgesinde kutlayacağını söyledi. Meslektaşlarının, uluslararası standartlarda iş dünyasının mali tablolarını hazırlayarak kamu maliyesinin güçlenmesine katkı koymanın yanı sıra işletmelerin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlendiklerini vurgulayan Demiroğlu, “Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızı diyalogla, uzlaşıyla çözmek istiyoruz. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi, ülkemizin ve insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi içindir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünde ilk tercihimiz diyalog ve uzlaşma olacaktır. Bu anlayışla sorunların çözümü için mücadelemizi devam ettireceğiz. Ancak, bir süredir mesleğimizin temel sorunlarına ve taleplerimize gerekli ilgi gösterilmemektedir” diye konuştu.
“BAKANLIKLAR TÜRMOB’UN GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALMALI”
Çözüm bekleyen sorunlarını ve taleplerini de sıralayan Demiroğlu, denetimin olmadığı her yerde suistimaller, yolsuzluk ve karanlık işlerin yaşanacağına dikkat çekerek, yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehirinin denetim olduğunu kaydetti. Bağımsız denetimin, güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Demiroğlu, ayrıca meslekleriyle ilgili düzenlemelerde ilgili Bakanlıkların TÜRMOB’un görüş ve önerilerini dikkate almalarını istedi.
Vergi incelemelerinde sürekli mali müşavir ve muhasebecilerin suçlandığını dile getiren Demiroğlu, “Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, Türkiye’de de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Demiroğlu, diğer taleplerini de şöyle sıraladı: “SMMM’lerin beyanname ve finansal tablo hazırlamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir. Eğitim ve öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, birliğimiz ve odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. 4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır. 1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. Uzlaşma Komisyonlarında Odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalı, Vergi Dairelerinde, SGK’da meslek mensuplarımıza oda tahsis edilerek kendi mükellefleriyle ilgili bilgilere kolaylıkla erişimi sağlanmalıdır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmelidir. Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.”
“HÜKÜMETTEN TALEPLERİMİZE CEVAP VERMESİNİ BEKLİYORUZ”
Meslek mensuplarının sorunlarının çözümü için hükümetten beklentilerini de aktaran Demiroğlu, “Sorunlarımızın çözümü için hükümetimizin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz. TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz” diyerek, taleplerinin kabul görmesi için gerekirse demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını sözlerine ekledi.

Mersin Haberleri