Kira Artışında Yüzde 25 Sınırı Kalktı!
Ev kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı, fahiş artışları önlemek amacıyla getirilmişti ve 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Yeni dönemde kiralar nasıl belirlenecek? Ev sahipleri yasal sınırın üzerinde zam yapabilecek mi? Kiracılar tahliye edilebilir mi? İşte yeni dönem kira artışlarıyla ilgili 6 önemli soru ve cevapları.
1. Yeni Dönemde Kira Artışları Nasıl Belirlenecek?
Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın açıklamalarına göre, 11 Haziran 2022'den itibaren yürürlükte olan yüzde 25 kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Bundan sonra, yenilenen kira sözleşmelerinde artışlar, son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalaması üzerinden belirlenecek. Eğer kira sözleşmesinde belirli bir artış oranı belirtilmemişse, TÜFE ortalaması referans alınacak.
2. Yeni Dönemde Kira Artış Oranı Ne Zaman Belirlenir?
Haziran ayı TÜFE verisi 3 Temmuz'da açıklanacak. Bu veriye göre kira artışları belirlenecek. Örneğin, 1 Temmuz'da yenilenen bir sözleşme için yüzde 25 zam yapılabilir, ancak 5 Temmuz'da yenilenen sözleşmeler için TÜFE ortalaması baz alınacak.
3. Kira Artışına Örnek Hesaplama
Mayıs ayı TÜFE ortalaması yüzde 62,51 olarak açıklandı. 20 bin TL kirası olan bir ev için, yüzde 25 zam sınırı kapsamında kira 25 bin TL olurken, TÜFE'ye göre kira bedeli 32 bin 502 TL olacak. Bu durumda kira artışı 12 bin 502 TL olacaktır.
4.ev Sahipleri Tüfe Üzerinde Zam Yapabilir Mi?
Ev sahipleri, geçmişte yüzde 25 sınırı nedeniyle kira artışlarının sınırlı kaldığını belirterek TÜFE üzerinde zam yapma talebinde bulunamazlar. Hukuki olarak bu mümkün değildir. Kira artışı yılda bir kez gerçekleştirilebilir ve TÜFE ortalamasının üzerinde zam istenemez.
5.Ev Sahibi Kiracıyı Tahliye Edebilir mi?
Ev sahibi, TÜFE oranını düşük bulduğu gerekçesiyle kiracıyı tahliye edemez. Ancak kiracının kira sözleşmesine aykırı davranması, acil tahliye gerekliliği veya bina için kentsel dönüşüm gibi hukuki sebepler varsa tahliye talep edilebilir.
6. Ev Sahibi ve Kiracı Sabit Zam Belirleyebilir mi?
Ev sahibi ve kiracı, kira kontratında belirledikleri sabit bir zam oranı üzerinde anlaşabilirler. Örneğin, kira sözleşmesinde yüzde 50 oranında bir artış kararlaştırılmışsa, TÜFE yüzde 60 artsa bile yüzde 50 oranı geçerli olacaktır. Kira sözleşmesinde belirtilen oranlar, TÜFE'nin üzerinde olmadığı sürece geçerlidir.