NASA Ayʹı bombaladı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ayın güney kutbunda bir krateri su bulmak amacıyla roketle başarılı şekilde vurdu.
NASA tarafından tüm dünyaya yayımlanan görüntülerde, uzay aracının güney kutbu yakınlarındaki kratere çarpışı izlendi. NASA’dan yapılan açıklamada da, kraterin öngörüldüğü gibi uzay aracıyla bir merminin iki katı hızla vurulduğu belirtildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), su bulma umuduyla Ay’ın güney kutbunu “bombaladı.” NASA’nın gönderdiği roket Ay’ın güney kutbunu vurdu.
NASA’nın “Lunar Crater Observation and Sensing Satellite” (LCROSS) adı verilen uzay aracı, ikiye ayrılarak, birkaç dakika arayla Ay’a çarptı.
Uzay aracının ilk önce üst katı güney kutbundaki Cabeus kraterine çarparak, Ay’dan 15 km öteye enkaz ve toz bulutu çıkmasına yol açtı.
 
Ayrıca dünya ve uzaydaki teleskoplar da çarpışma anı izlendi.
 
Ay’da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu “bombardımanla” suyun keşfi burada kalıcı bir üs kurmak olasılığını artıracak.
Çarpışma Türkiye saatiyle 14.30 civarında başlad ve NASA TV’den canlı olarak yayınlandı.
 
Suyun peşinde
 
BBC’de yer alan habere göre son 50 yılda çeşitli gerekçelerle Ay yüzeyine 20 kadar araç çarptırıldı.
Ancak Durham Üniversitesi’nin fizikçilerinden Doktor Vincent Eke, bu gibi bir amaçla daha önce hiç böyle bir deney yapılmadığını söyledi.
Çok ufak bir alanı inceleyeceklerini söyleyen Eke, ancak istedikleri gibi çarpma parçacıkların saçılmasına yol açarsa, bunun önemli bulgular sağlayacağını belirtti.
Bilimadamları deneyin yüzeyde buz halinde su bulunduğunu teyit etmesinin önemli bir keşif olacağını belirtiyor.
Ay’da su varlığı, insanların uyduyu daha yakından keşfi ve kalıcı üsler kurulması için hayati bir kaynak olabilir.
Bilim adamları uzun zamandır Ay’ın kutuplarındaki kraterlerde buz halinde su olabileceğine inanıyor, ancak bunun varlığı daha önce hiç verilerle kanıtlanmadı.
 
DENEYDE SU İZİNE RASTLANMASI BÜYÜK BİR KEŞİF OLACAK
 
Bilim adamları, NASA’nın Ay’ı vurma denemesinde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir keşif olacağını belirttiler.
NASA’da görevli bilim adamları, bu deney çerçevesinde ilk olarak 2 bin 200 kg ağırlığındaki roket katının TSİ 14.31’de güney kutbuna yakın Cabeus kraterine çarpmasından 4 dakika sonra, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutunu inceleyen “Lunar Crater Observation and Sensing Satellite” (LCROSS) aracının da aynı noktaya öngörüldüğü şekilde çakıldığını kaydettiler.  Bu deneyde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir keşif olacağını söyleyen bilim adamları, Ay yüzeyinde su olmasının uzayın insanlı keşfinde yaşamsal bir kaynak olacağının altını çizdiler.
Çarpışmayla Ay yüzeyinden 350 ton civarında toz toprak yükseldiği tahmin ediliyor.
Sonucu öğrenmek birkaç gün sürecekNASA’nın Ay’da su veya buzun varlığını öğrenmek için bugün yaptığı çarpışma deneyinin sonucunu öğrenmek için birkaç gün beklemek gerekecek.
79 milyon dolar tutarındaki bu uzay programının yöneticileri, “Lunar Crater Observation and Sensing Satellite” (LCROSS) aracının da aynı noktaya çakılmasından önce, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutundan elde ettiği ve Dünya’ya geçtiği verilerin analizinin birkaç gün alacağını belirtti.  LCROSS, ilk roket katının, merminin iki misli hızla Ay’ın güney kutbundaki bir kratere çarpmasından 4 dakika sonra NASA’nın öngördüğü şekilde aynı noktaya çakılmıştı.
Bu arada NASA, Twitter’dan yaptığı açıklamada, uzay araçlarının Ay’ı vurmaları sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) Dünya’nın öte tarafında olması yüzünden mürettebatın çarpışmayı izleyemediğini bildirdi.

Dünya Haberleri