Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca’nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında düzenlenen 1. Ulusal İlkokullar Arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması Türkiye Finali Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 8 ekibin yarıştığı Türkiye Finali’nde bölgelerini temsilen yarışan ekipler, Türkiye birincisi olabilmek için tüm performanslarını sergilerken, dekor, müzik ve rolleriyle adeta profesyonel oyunculara taş çıkarttı. Yarışmada jüri üyeliği görevini Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Ahmet Yenilmez, Tiyatro Sanatçısı, Ercüment Doğan, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Yrd. Doç. Dr. G. Tarıman Cenikoğlu yaptı. Yarışmada birinciliği ‘Grup Turkuaz‘ rumuzuyla yarışan Kocaeli Gebze Emlak Konutları İlkokulu kazanırken, ikinciliği ‘çalışkan Arılar’ rumuzuyla yarışan Konya Meram Sefaköy İlkokulu, üçüncülüğü ise ‘Yahni’ rumuzuyla yarışan Denizli Bozkurt Atatürk İlkokulu kazandı. Mansiyon Ödülünü ‘Biz de Varız’ rumuzuyla yarışan Gaziantep Şehinbey Şehit Adem Yavuz İlkokulu, Nasreddin Hoca Özel Ödülünü ‘Çoruh Esintisi’ rumuzuyla yarışan Bayburt Demirözü Gökçedere İlkokulu, Nimetullah Nahçivani Özel Ödülünü ‘biz Farklıyız’ rumuzuyla yarışan Adana Kozan 100. Yıl İlkokulu, Seyyid Mahmud Hayrani Özel Ödülünü ‘Serkan Akyaz’ rumuzuyla yarışan Bingöl MEV Öğretmen Serkan Akyaz İlkokulu, Akşehir Belediyesi Özel Ödülünü ise ‘Aslanlar’ rumuzuyla yarışan Bolu Yeniçağa Mehmet Çelik İlkokulu kazandı.
Yarışmada dereceye giren ekiplere ödülleri yarışmayı izleyen protokol üyeleri tarafından verildi.
"Hocamız bir komedyen değil"
Nasreddin Hoca’nın bir komedyen olmadığına dikkat çeken Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “Hocamız bir komedyen değil. Bir mizah yönü var ama sadece mizahçı değil. Mizahı; nükte ve latife felsefesini kullanarak yapan bir şahsiyettir. Nasreddin Hocamız bir halk filozofu, bir felsefe uzmanı, bir İslam alimi, bir kadıdır. Onun bu özelliklerini vurgulamamız, altını çizmemiz gerekiyordu. Onun için de bu anma etkinliklerini yapma kararı aldık ve hayata geçirdik. Biz biliyoruz ki, Hazreti Mevlanalar, Hazreti Yunuslar öğütlerini, tavsiyelerini, şiirleriyle insanlara aktarırlar. Nasreddin Hocamızda nükte ve latife sanatını kullanarak, bu fıkralarıyla öğütlerini bizlere aktarmaktadır. Yaşam düsturu edinmemiz anlamında bu fıkraları, bilmeye, öğrenmeye ihtiyacımız var. Ben hayatımın her noktasında bu fıkralardan faydalanıyorum, Nasreddin Hoca torunu olarak sizlere de tavsiye ediyorum. Özellikle dışarıdan gelen misafirlerimiz ve çocuklarımız da hayatında artık onu düstur edinecekler, bundan hiç şüphemiz yok. Nasreddin Hocamızı özümsemeselerdi burada onu bu kadar başarıyla canlandıramazlardı. Katılan tüm yarışmacılarımıza yürekten kutluyorum” diye konuştu.
Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da, “Nasreddin Hocamızın tebessümüyle, onun ahlakıyla, onun edebiyle, onun kimliğiyle yavaş, yavaş buluşuyoruz. Asıl sevinilmesi gerekende bu. Yarışmada; okullarımız Nasreddin Hoca’mızın hepsi birbirinden güzel fıkralarını canlandırdılar. Hepsinin emeklerine ve yüreklerine sağlık” dedi.
Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Nasreddin Hoca’nın önemli bir figür olduğuna dikkat çekerek, “5-10 Temmuz tarihleri arasında özellikle Nasreddin Hocamızı şölen havasında, festival havasında değerlendirdik ve onu andık. Fakat istendi ki, onu sadece şölen havasında değil aynı zamanda onun fikrini, felsefesini, değerlendirmek bakımından, entelektüel boyutlarda da analım ve bu anlamda burada Nasreddin Hoca’mızı anmak üzere toplandık” diye konuştu.
"Akşehir halkı olarak hocamıza hep sahip çıktık"
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Nasredin Hoca’nın Türk Halkının kalbinde ve duygularında ayrı bir yeri olduğunu belirterek, “Aslında o bugün vermek istediğimiz değerler eğitimini, fıkralarında, davranışlarında bizlere ispatlamış, Anadolu’dan çıkan çok değerli bir düşünür, bilim adamı ve din adamıdır. Nasreddin Hoca’nın kıyafeti olarak kaynak çok olmamakla beraber, Topkapı Sarayı Hazine kitaplığındaki kafasındaki kavuğu, kürkü ve cübbesiyle olan minyatürü bize bir fikir vermektedir. Nasreddin Hocamızın güler yüzü, hoşgörüsü her zaman çok öne çıkmaktadır. Nasreddin Hoca’nın yaşadığı dönem, Selçuklunun kuruluş aşaması, zor günleridir ve Nasreddin Hoca’da bu sıkıntıları yaşayıp, toplumu bu manada eğitme, öğretme görevi almış kişidir. Aslında iyi bir eğitimci, topluma önder bir kişidir. Akşehir halkı olarak hocamıza hep sahip çıktık. Belediyemiz yaklaşık 60 yıla yakındır belki birçok büyükşehirlerimizde etkinlik yokken 1950’li yıllarda Nasreddin Hoca Festivalini başlatmış daha sonra uluslararası boyut kazanmış ve her yıl daha anlamlı bir şekilde yürümektedir. Sayın Başkanımızın talebi üzerine Milli Eğitim Bakanlığımızın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce bir protokol yaparak Nasreddin Hoca fıkralarını canlandırmak üzere bir yarışma hazırlandı. Fıkra canlandırma yarışması çok da güzel bir etkinlik oldu ve inşallah seneye 81 ilimizin de, bu güzel programa katılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Tiyatro Sanatçısı Ahmet Yenilmez de, temsili Nasreddin Hoca olarak yaptığı konuşmada, “Hani göle maya çalmıştım, bilmem mi canım. Aklı bali olan hangi kul bilmez, yoğurt mayasının göle tutmayacağını. Maksadım, umut sahibi olmaktır. Umudu kaybetmemektir. Ne olursa olsun yüreğinin köşesinde o umudu önce ekmektir, sonra beslemektir, sonra emek vererek büyütmek, sonra da nasipse menzile ulaşmaktır. Siz, siz olun sakın ha bu dünyaya zafer için, netice için geldiğinizi sanmayın. Sizin bir tek göreviniz vardır o da seferdir. Onu da layıkıyla yapın, hile yapmayın. Dünya malına fazla sarılmayın” dedi.
Yarışmaya Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek katılan öğrenciler, böyle bir yarışma düzenlediği için Akşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiklerini dile getirirken, Nasreddin Hoca’nın yaşadığı şehirde olmaktan ve böyle güzel bir yarışmaya katılmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Yarışmaya öğrencileri hazırlayan öğretmenler de, Akşehir Belediyesi’nin misafirperverliğine teşekkür ederek, anlamlı ve güzel yarışmaya katıldıkları için onur duyduklarını söyleyip, bu yarışmanın ilerleyen yıllarda da devamını beklediklerini dile getirdi.
Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 1. Ulusal İlkokullar Arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması Türkiye Finali’ne Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Orkun Turaçlı, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Akşehir İlçe Protokolü, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.