NEÜ Rektörü Ganalı Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen Uluslararası Liderlik Becerileri Eğitimi programı kapsamında, Ganalı Öğrenciler Birliği Eğitim toplantısı yapıldı.Düzenlenen toplantıya Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr....

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen Uluslararası Liderlik Becerileri Eğitimi programı kapsamında, Ganalı Öğrenciler Birliği Eğitim toplantısı yapıldı.
Düzenlenen toplantıya Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak ve Ganalı misafir öğrenciler katıldı.
Programda Ganalı öğrencilerle tecrübelerini paylaşan Prof. Dr. Muzaffer Şeker, liderlik becerileri, Afrika-Türkiye ilişkilerinde yükseköğrenimin önemi gibi konulara değindi. Konya’da Ganalı öğrencileri ağırlamaktan memnun olduklarını dile getiren Şeker, Konya’nın medeniyetin beşiği olduğunu, bu toprakların tarihten gelen hassasiyetlerle kuşatıldığını belirtti. İnsanın yaratılmışların en şereflisi olduğunu vurgulayan Şeker, insan odaklı bir medeniyete sahip olduğumuzu söyledi. Dünyada bazı medeniyetlerin insandan uzak olduklarını ve insandan çok paraya önem verdiklerini belirten Şeker, insanın arka plana atılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Onlar insanı emreden, yapan diye ayırırlar. Teninin rengine göre ayırırlar ancak biz diyoruz ki doğan her bir birey eşit haklara sahiptir. Bu anlamda insan merkezini kaybedersek dünyada refahı yakalayamayız. Biz birbirimizi sevmek birbirimizin farklılıklarına saygı göstermek zorundayız. Bu felsefe kaybolursa zalimler, zulüm edenler çıkar. İnsanlık onuru için hepimizin daha çok çalışıp, nitelikli bireyler olmamız önemlidir” diye konuştu.
“İNSANA İNSAN OLDUĞU İÇİN SAYGI DUYUYORUZ”
Ganalı öğrencileri kardeş gibi ağırlamaktan son derece mutlu olduklarını söyleyen Şeker, Gana ve Türkiye’nin kardeş ülkeler olduğunu ifade ederek, “İnsanlık ailesinin birer bireyi olarak birbirimize karşı önyargılı olmamalıyız. Dünya bunu zaman zaman unutuyor. Unutunca savaşlar, sömürgeler, insana değer vermeme sorunları ortaya çıkıyor. Farklı bölgelerimizde insanlar arasında küçük anlaşmazlıklar olsa da insana insan olduğu için saygı duymayı biliriz. Biz birbirimize dayanışarak bu yerlere geldik. Bölünmek için değil birleşmek için varız, insan en önemli sermayedir” dedi.
“VEREN EL OLMAK İÇİN DAHA FAZLA ÜRETMELİYİZ”
Nesillerin devam etmezse temsil kabiliyetlerini yitireceğini hatırlatan Şeker, Avrupa’da bu anlamda nüfus sorunu olduğunu, devletlerin dışarıdan göç alıp, nitelikli işleri kendileri yaparken niteliksiz işleri başkalarına yaptırdıklarını söyledi. Bunların bir çeşit anlaşma olduğunu ancak yapılan anlaşmaların insana değer vermesi gerektiğini dile getiren Şeker, her bir insanın onurlu şekilde yaşaması için çaba gösterdiklerini belirtti.
Bireysel menfaatlerin öne çıkarılmamasını tavsiye eden Rektör Şeker, “Toplumsal ve insanlık menfaatini unutmayınız. Veren el olmak için daha fazla üretmeli daha fazla çalışmalıyız. Olmayan insanın vereceği bir şey yoktur. Olsun diye başkasının hakkına girmeyeceksin. Biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak güzel insanlar yetiştirmek istiyoruz. Güzel insan karşılıklı ilişkilerinde kibar olup, zalim olmayan insandır. Önemli olan insan odaklı bakış, kardeş temelli duruştur” şeklinde konuştu.
Bir şeyler paylaşmış olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Muzaffer Şeker, öğrencilerin yönelttikleri sorulara cevap verdikten sonra isteyen öğrencilerle de fotoğraf çektirdi.
"ALLAH’IN VERDİĞİ KARDEŞLİK HUKUKUNU KİMSE BOZAMAZ"
Programda NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak da öğrencilere kültürler arası etkileşim, Yeni Türkiye vizyonu gibi konularda bir konuşma yaptı. Türkiye’nin coğrafi önemine değinen Doç. Dr. Mızırak, Türkiye’nin üst kısmının doğalgaz deposu, doğusunun petrol olduğunu bu kaynakların Batı’ya giderken o ülkelerin ülkemize muhtaç olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Mızırak, “Türkiye stratejik bir bölgede yer alıyor. Özellikle Balkanlarla ve Afrika’yla tarihte beraberliğimiz var. Kimsenin kolunu taşla ezmemişiz. Hiçbir ülke sizin atalarınız bizim haklarımızı yedi diyemez. O toprakların bize özlemi var. Bize bugün Gana’da ne işimizin olduğunu soran devletler var. Sormaya devam edecekler, çünkü biz kardeşiz. Allah’ın verdiği kardeşlik hukukunu hiçbir kuvvet bozamaz” dedi.
Türkiye’nin son 12 yılda ciddi bir mesafe kaydettiğinin altını çizen Mızırak, Afrika’da olduğu gibi Türkiye’nin devletiyle, üniversitesiyle, belediyesiyle mazlumun yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.

Konya Haberleri