Programda açılış konuşması yapan Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, derneğin amaçlarına vurgu yaparak, “Derneğimizin amaçları arasında turizm ekonomisi ve politikası, turizmde girişimcilik faaliyetlerinin etkinleştirilmesi, bununla birlikte bu konuda çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek gibi konular yer almaktadır” dedi.
“Kadınların içinde bulunmadığı ekonomik ve sosyal gelişme eksik olacaktır”
Girişimci sınıfın toplumun büyümesinde itici rol oynadığını kaydeden Özcan, işletmelerin kurulmasında ve yönetilmesinde, istihdam yaratılmasında, sermaye oluşumunda girişimcilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Modern dünyada ekonomik ve sosyal gelişmenin her iki cinsiyetin de katılımına bağlı olduğunu söyleyen Özcan, “Kadınların içinde bulunmadığı ekonomik ve sosyal gelişme eksik ve dengesiz olacaktır. Türkiye dünyada cinsiyet uçurumunun en derin olduğu ülkelerden biridir. Türkiye’de turizmde kadın mezunların iş gücüne katılım oranları yüzde 21.7’dir. Bu anlamda turizm sektöründe kadınların iş gücüne katılımı önemli bir turizm politikası haline gelmektedir” diye konuştu.
“Proje kapsamında 100 turizmci kadın girişimcinin eğitilmesini hedefliyoruz”
Turizm Ekonomisi ve Kalkınma Derneği Genel Sekreteri ve NEÜ Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Soner Arslan ise, konuyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Turizm sektöründe kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Arslan, böylece hem ülke, hem aile ekonomisine katkıda bulunmuş olunacağının altını çizdi. Kadınların sektörde daha donanımlı olarak çalışmalarını arzuladıklarını kaydeden Arslan, “Bu proje kapsamında 100 turizmci kadın girişimcinin eğitilmesini hedefliyoruz. Bu 100 kadın girişimci yaklaşık 3 kurda ve her biri 3 ay sürülecek eğitimlere tabii tutulacaklar. Sonuçta proje ile birlikte turizmin Türkiye’deki istihdama katkısı da artmış olacak” diye konuştu.