Karaman genelinde okuma alışkanlığını geliştirmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Okuma Zamanı” isimli proje Piri Reis Kültür Merkezinde yapılan açılış programıyla başlatıldı.
Açılış programına Vali Sayın Murat Koca, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Sabri Gökmen, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu, Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Program Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencilerinin verdiği konserle başladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu yaptığı açış konuşmasına “Okuma Zamanı” adıyla çıktıkları bu yolculukta, okunacak her satırın, her harfin ilimize, ülkemize, insanımıza ve insanlığa hayırlar getirmesini dileyerek başladı.
Sultanoğlu, konuşmasının devamında millet olarak yüce ve yüksek bir medeniyetin varisleri olduklarını ifade ederek; “Ülkemizin kültürel birikimi ve sosyal tecrübesi bu anlamda bizim için eşsiz bir ilham ve güç kaynağıdır. Bizler bu birikimi ve tecrübeyi öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin istek ve gayretleriyle buluşturup medeniyetimizi daha yücelere ve yükseklere taşımanın derdindeyiz. Okuma Zamanı projemizde okuyacağımız her satır, her cümle bu anlamda hem mazimize doğru hem de istikbalimize doğru attığımız bir adımdır. Biz bu süreçte Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu adımlar için sağlam bir zemin oluşturmanın gayretinde olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
İl Müdürü, hızla değişen ve dönüşen bir dünyada, internet, cep telefonu her an ulaşılabilecek bir kaynağa dönüştüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi: “Toplumların her geçen gün modernleştiği; ama buna rağmen medeniyetlerin çöktüğü bir çağda yaşıyoruz. Ülkemizin de bulunduğu coğrafya başta olmak üzere bugün dünyanın dört bir yanında savaşlar, krizler ve kıtlıklar yaşanıyor. Bizler okuyan bir ecdadın varisleriyiz ve bizler ecdadımıza yakışan bir anlayışla bugün de dünyanın tüm dertlerine deva bulmanın derdindeyiz.”
Sultanoğlu; her öğretmeni bir can, her öğrenciyi yeni bir heyecan kabul ettiklerini, bu sevinçle yola çıktıklarını ifade ederek sözlerini bitirdi.
Programda okuma ve proje ile ilgili bir sunum yapan Milli Eğitim Şube Müdürü Abdurrahman Kurt; 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası araştırmasına göre ülkede yılda ortalama 7.2 kitap okunduğunu, Karaman’da ise yılda 5.5 kitap okunduğunu belirtti. Kurt, Her gün 20 dakika kitap okuyan bir kişinin, yılda 7300 dakika kitap okuyacağını, bu süre sonunda bir yılda 29 kitap okunacağını belirtti.
Kurt, açıklamalarının devamında:“Proje kapsamında; okul kitaplıklarının nitelikli kitaplarla zenginleştirilmesi, okullarda her gün 20 dakika kitap okunması, internet sitesi ve görsel materyallerle okuma konusunda farkındalık oluşturulması, okuma konusunda konferans ve seminerler düzenlenmesi, yazar-öğrenci buluşmaları yapılması, okuma mekanları düzenlenmesi gibi faaliyetler yer alacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okulların sınıf bazında kitap okuma istatistikleri çıkarılacak ve aylık takip edilecek.” dedi.
Programın devamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca “Okuma Hayatımızda Neyi Değiştirir” konulu bir konferans verdi.
Program projenin anlamına uygun olarak katılımcıların bir süre kitap okumasının ardından sona erdi.