Prof. Dr. İbrahim Öztürk Karaman’da konferans verdi

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zaman Gazetesi yazarı Prof.Dr. İbrahim Öztürk, işadamlarının krizi fırsata çevirmesini bilmesi gerektiğini söyledi.

 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileriyle de program öncesi bir araya gelen Prof. Dr. Öztürk, Bankasya’nın sponsorluğunda Karaman Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) tarafından düzenlenen  ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler Doğrultusunda İşadamlarının Alması Gereken Tedbirler’ konulu bir konferans verdi. Pirireis Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa Karaman Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Karamanoğlu Mehmet bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M.Salih Baldız, Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Denetmenleri Başkanı Ahmet Saim Durgun, Şube Müdürleri Selmani Karaçam ve H.Hüseyin Odacı, Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Celalettin Güngörer ile işadamları katıldı.

 

Bankasya Konya Bölge Müdürü Feridun Tükenmez ile KASİAD Başkanı Ahmet Kılınç’ın açılış konuşmaları ile başlayan programda Prof. Dr. İbrahim Öztürk, 2013 yılında Türkiye ekonomisinin açılım fırsatlarını ve risklerini anlattı. Türk işadamlarının taklitçilikten kaçınarak, kurumsallaşma ve profesyonelleşmenin gerekliliğini savunan Öztürk, “Şirketler artık eskisi gibi şirket içinden değil, şirket dışından yönetilir. İşadamı yeni pazar arayışına girecek, mallarını dünyaya pazarlamaya çalışacak ve dünya genelinde iş gezileri düzenleyerek lider ülkelerin bu işi nasıl başardığını yerinde görmesi gerekiyor” dedi. Krizler hakkında da bilgiler veren Öztürk, Dünya üzerinde birçok ülkenin ekonomik faaliyetlerini geleceğin planlanması, ortaklık kültürü, iş birliği ve iş adamının alacağı tedbirlerle krizler kontrol altına alınmıştır ve "Türk iş adamı krizi fırsata çevirmesini bilmelidir” dedi.

Türkiye ekonomisinin gelişimi için nüfus yapısının genç olmasının önemine değinen Öztürk, 50 yıl sonra Türkiye nüfusunun üreten ve sisteme katkıda bulunan olgun bir yapısı olacağını ifade etti. Aynı yıllarda Hindistan ve Kuzey Afrikaʹnın da benzer demografik yapıya sahip olacağını belirten Öztürk, bu durumun ekonomik gelişim açısından avantaj olduğunu söyledi. Türkiyeʹnin ekonomik yapısı, ülkenin getirilerini ve kalkınma anlamında yapılması gerekenleri anlatan Öztürk, çalışma sahası olan Türkiye, Çin ve Japon ekonomileri ve uzmanlık alanı olan kalkınma ekonomisini Türkiye bakımından değerlendirdi.
Sürekli gelişen ekonomik büyüme için iş adamlarımızın enflasyon, kayıt dışılık, ucuz emek, verimsizlik, kısa vadecilik, stokçuluk ve taklitçilik gibi kavramların zihinlerinden çıkarmaları gerektiğinin altını çizen Öztürk, dünya markası bir ürünün ortaya konabilmesi için her iş adamının vazife alması gerekiyor çünkü “sizin şirketiniz dünyada marka olmadığı sürece ülkeniz de marka olamaz.” diye konuştu.

Yaşam Haberleri