Recep Muğlu, çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini bildirdi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini bildirdi.

 Karaman Ziraat Odası Başkanı Muğlu: "Buğday fiyatları iyi gibi, gözükse de girdiler çok yüksek" Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan buğday taban fiyatının dünya şartlarında iyi sayılabileceğini ancak Türkiyeʹde üreticilerin yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini bildirdi.

Açıklanan Buğday taban fiyatı hakkında yazılı bir açıklama yapan Muğlu, buğday alım fiyatlarının geçtiğimiz yıl 665 lira olarak açıklandığını, bu yıl ise yaklaşık yüzde 10ʹluk bir artışla ton başına 720 lira olarak ilan edildiğini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Mehdi Eker, 2013 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladığını ifade eden Muğlu, " Sayın Bakan, 2012 yılı içerisinde Anadolu Kırmızı Sert (ekmeklik) buğday fiyatının ton başına 665 liradan alındığını belirterek, bu yıl bu fiyatın ton başına 720 lira olduğunu bildirdi. Makarnalık buğdayda ise alım fiyatı ton başına 765 lira olarak belirlendi" diye konuştu. Dünyada çiftçiye verilen desteklerin çok yüksek olduğunu, Türkiyeʹde ise durumun aynı olmadığını vurgulayan Muğlu, şunları kaydetti: "Hükümet tarafından açıklanan buğday alım fiyatı, dünya piyasasına göre iyi bir rakam. Ancak, dünyada çiftçilere ödenen destekler yüksek, girdiler düşük olduğu için, daha yüksek bir kazanç elde ediyorlar. Bizde ise girdiler çok yüksek, destekler yeteri seviyede değil. Türkiyeʹde 70-80 bin liraya aldığımız traktör, Avrupaʹda 35 bin liradan alınabiliyor.

Ayrıca tarım araçlarından alınan vergiler çok düşük. Çiftçinin kullandığı akaryakıt çok pahalı. Elektrik pahalı. Özellikle bölgemiz ülkemizin en az yağış alan bölgesi. Sulamada yapmadan üretim yapamıyorsun. Bu şartlarda çiftçimiz dünya piyasası ile rekebet etmeye çalıştığında eziliyor. Çünkü haksız rekabet söz konusu. Bir çok üretici ekim zamanında borçlanarak yaptıkları masrafları karşılamak için ürününü yok fiyatına satmak zorunda kalıyor. Bu taban fiyatları tespit edilirken, Türk çiftçisinin bu durumları da göz önüne alınıp daha yüksek bir rakam açıklansa veya desteklemeler arttırılsa mağduriyetin giderileceği inancındayız."

Ekonomi Haberleri