Bir zamanlar ekranlarda reyting rekorları kıran Popstar yarışmasında sesi ve farklı tarzı ile adından uzun süre söz ettiren ve son olarak yine bir televizyon kanalında Zuhal Topal’ın sunduğu izdivaç programında gelin adaylarından Hanife’ye talip olan Bayhan Gürhan, “güvey okşaması” ile damat oldu. Temsili olarak canlandırılan “Güvey okşaması” töreninde, yöresel kıyafetli köy kadınları def çalıp maniler söylerken, çalınan “Konyalım” türküsüne ise meydanda sanatçılar ve köyün yerli ve yabancı ziyaretçileri oyunlarda eşlik etti. Değişik ülkelerden köye gelen yabancı ressamlar, Konya’nın kaşık oyununda hünerini sergilerken, bir yetenek yarışmasıyla ünlenen Gurup Kaşıks ise kerpiç evlerin toprak damlarında ve değişik mekanlarında sergilediği yörenin ünlü kaşık oyunlarıyla renkli görüntüler oluşturdu.
"Bu geleneklerin mutlaka devam ettirilmesi gerekiyor"
Sonsuz Şükran Köyü’nün kurucusu ve Sonsuz Şükran Köyü Derneği Başkanı Mehmet Taşdiken, Anadolu’nun geleneklerinin günümüzde artık giderek yok olmaya yüz tuttuğuna dikkati çekti. Taşdiken, sanatçıların yeni mekanı Sonsuz Şükran Köyü’nde ise bu adetlerin devam ettirilmesi çabası içerisinde olduklarını dile getirdi. Evlerin tamamının kerpiç olduğu köyün çevresindeki yerleşimlerde, yüz yıllardır yapılan düğünlerde “kına gecesi” ve “güvey okşaması” gibi etkinliklerin geleneksel olarak devam ettiğini hatırlatan Taşdiken, bir sanat köyü olarak kurulan Sonsuz Şükran Köyü’nde, Anadolu kültür ve geleneğini yaşatacak her türlü etkinliğin düzenlendiğini vurguladı. Taşdiken, yerli ve yabancı 50’ye yakın ressamın misafir edildiği mekanda, yörede yüz yıllardır süregelen bir gelenek olan ama son dönemde yok olmaya yüz tutan ‘güvey okşaması’nın köy kadınlarının sesinden otantik manilerle temsili olarak canlandırıldığını söyledi. Her geçen yıl popüleritesi artan köye, Türkiye’den ve dünyadan yoğun bir sanatçı ilgisi olduğunun da altını çizen Taşdiken, “Anadolu’nun çeşitli kültür ve geleneklerini Sonsuz Şükran Köyü’nde devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu geleneklerin mutlaka devam ettirilmesi gerekiyor. Geleneksel sanatlarımızı devam ettirirken aynı zamanda ona modern yorumlar getiren, çağdaş sanatın ölçekleri içerisinde yeni Selçuklu desenlerini, Selçuklu kültürünü özellikle çok önemsiyoruz; ondan yeni yorumlar çıkarmaya çalışıyoruz. Ama bunu sanatın bütün alanlarında yapıyoruz. Bugün yine Anadolu’nun düğünlerinde uygulanan bir geleneği burada gösterdik. Bu aynı zamanda bizim çok korunması gereken geleneklerimiz. Bayhan’ı burada güvey yaptık, onun da bu tür Anadolu figürlerine merak büyük merakı var. Onun için böyle geleneksel bir ritüel yaptık. Yabancı misafirlerimiz vardı Filistin’den, Bulgaristan’dan, Makedonya’dan, Macaristan’dan, Ukrayna’dan, Azerbaycan’dan, yabancı ressam arkadaşlarımız vardı. Onların bir kısmı keçe yapıyor, bir kısmı Anadolu figürleri üzerine tablolar yapıyorlar. Onlar için de bir hoşluk oldu, çok memnun oldular. Onların da çok hoşlarına gidiyor etnografik figür ve oyunlar; çok beğendiler. Anadolu kültürünü onlar da geldiler burada keçede, yaptıkları tablolarda gösterdiler” diye konuştu.
Müzisyen Bayhan Gürhan ise güvey olarak temsili canlandırdıkları törenin yöresel bir gelenek olduğuna vurgu yaparak, “Bu geleneğimiz, ülkemizin, Anadolu topraklarının her bölgesinde olduğu burada da sürdürülüyor. Onu canlandırmak istedik sadece. Çünkü, bu gibi geleneklerin yaşaması lazım.Sanatçılar veya müzisyenler olarak buna katkıda bulunmak istedik” şeklinde konuştu.