Saray Holding Gıda Grup Başkanı Mehmet Ertabak, konu ile ilgili Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Holding bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları ile, paketleme işlerinde kullanılmak üzere ‘Hibrit’ bir makine üretimi çalışması yaptıklarını açıkladı.
Hızlı tüketim sektöründe faaliyet gösteren gıda firmalarına sektörel destek vermek üzere kurulan Ensar Elektronik ve Mekanik, yaptıkları projelerde istenilen tesisin yanı sıra tesislerin üretim yapabilmesi için tüm gereklilikleri içeren anahtar teslim hizmeti de veriyor.
Şu anda Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Saray Holding Gıda Grup Başkanı Mehmet Ertabak, güneş enerjisiyle çalışacak paketleme makinesi üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Ertabak, söz konusu makineyi, kendi enerjisini üreten hibrit bir makine olarak tanımladı.
Özel paketleme makinesinin dışında Ar-Ge faaliyetlerinin birçok kola ayrıldığını bildiren Mehmet Ertabak, şirketlerinin çözüm ortaklarına özellikle otomasyon sistemleri olmak üzere, üretim ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi konusunda çalışmalar yaparak bilgi akışı sağladığı bilgisini verdi.
Her makine üretiminin şirketleri için Ar-Ge anlamına geldiğini ifade eden Ertabak, cirolarının yüzde 3’ünü Ar-Ge faaliyetlerine ayırdıklarını söyledi.
Diğer yandan, standart ekipmanlar yerine firmalara özel çözümler sunduklarım ifade eden Ertabak, gıda sektöründeki tecrübeleriyle uygun çözümün bulunması konusunda danışmanlık yaptıklarım da belirtti.
Yeni pazarlardan 6 milyon dolarlık ek gelir
Bu yılı yurt içi ve dışı piyasalarında etkili olan krize rağmen verimli projelerle geçirdiklerini ileten Mehmet Ertabak, söz konusu verimliliğe, ülkeler bazında müşterilerin taleplerini yerlerinde inceleyip, tespit ederek ulaştıklarına değindi.
Geçen yılki cirolarının yüzde 68’lik kısmını yurtdışı faaliyetlerinin oluşturduğunu bildiren Ertabak, toplam gelirin yüzde 32'sinin ise iç pazardan geldiğini söyledi.
Bugün itibarıyla 12 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Ertabak, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Zambia, Liberya pazarlarına bu yıl Kongo, Cezayir ve Türkmenistan’ı eklediklerini duyurdu.
Yeni pazarlar arasında öne çıkan ülkenin Cezayir olduğu bilgisini veren Ertabak, yeni pazarlardan 6 milyon dolarlık ek gelir sağladıkları bilgisini verdi.
Ertabak, ihracat yaptıkları ürünler arasında ise hızlı tüketim ürün gruplarının öne çıktığını işaret etti.
Yeni pazarlara açılarak, sektörel büyüme oranlarının üzerine çıkmayı amaçladıklarına dikkat çeken Mehmet Ertabak, bu strateji doğrultusunda 2016 yıl sonu hedeflerini 20 milyon dolar olarak belirlediklerini bildirdi.
Bunun yanı sıra iç pazarda özellikle noodle paketleme dizaynları konusunda Japonya, İtalya ve Çin menşeli firmalara karşı fiyat, kalite ve teslimat konusundaki rekabet üstünlüklerinin devam edeceğini söyleyen Ertabak, holding şirketi olmanın avantajıyla diğer şirketlerin periyodik bakım ve geliştirme projelerine destek vermeye devam edeceklerine dikkat çekti.
Öte yandan, makine sektöründeki sorunların temelinde üretim maliyetlerindeki dengesizliğin geldiğini öne süren Mehmet Ertabak, ‘Teknik eleman, kaliteli hammadde ve malzeme yetersizliği ve özellikle otomasyon sistemlerinde kullanılan elektronik malzemelerin dışa bağımlılığı da sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.
Makine üreticilerine teşvik kapsamında özel bir değerlendirme yapılarak, ihracat yaptığı ülkelerin şartlarına göre destek verilmesi gerektiği görüşünü bildiren Ertabak, örneğin bir tesis yapıldığında, o tesis için kullanılan yurtdışı malzemeler kapsamında rekabet edilebilmesi için ihracat yapıldığı zaman KDV, özel tüketim ve gümrük vergilerinden muaf edilmelerinin destekleyici olacağı değerlendirmesinde bulundu.