Şef Mahmut Dolmacı’dan Aşçı Adaylarına Tüyolar

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gastronomi ve Aşçılık Öğrenci Topluluğu tarafından Şef Mahmut Dolmacı ile söyleşi programı düzenlendi.

Üniversitenin akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşide Şef Mahmut Dolmacı Tecrübelerini Öğrencilerle Paylaştı. 
Aşçılık mesleğinin dünyanın en iyi on mesleğinden birisi olduğunu söyleyen Dolmacı, aşçılığın ekonomik açıdan ise dünya sıralamasında sekizinci olduğunu ve bu mesleği icra eden kişilerin hedefini yüksek tutması durumunda mesleğin daha yüksek noktalara geleceğini söyledi. 
Şef Mahmut Dolmacı, aşçılık mesleğine dair tüyolar paylaşarak, “Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de edep, üslup, temizlik, matematik, yabancı dil gibi alanlarda kendinizi geliştirmek zorundasınız. Bu beyaz elbiseyi giyip hakkını vererek taşırsanız hem mutlu olursunuz hem de paranızı kazanırsınız. Bu dünyada mutlu yaşamak en önemli koşuldur. Bu yüzden mutlu yaşamak için çaba gösterin. Meslek yaşantım boyunca yaptığım işin en iyisini yapmaya çalıştım. Parayı düşünmeden mesleğimi en iyi şekilde yapmak için özen gösterdim.” şeklinde konuştu. 
“İnternet aşçısı olmayın, kendinize ait bir tarz yaratın”
Aşçılığın çok güzel bir meslek olduğunu vurgulayan Şef Dolmacı, “Zorluklara rağmen mesleğinize sahip çıkın.  Sabrı kendinize ilke edinirseniz muhakkak başarıya ulaşırsınız. Sabır ve özveri en temel iki ilkeniz olsun. Mesleğe alışana kadar ‘eyvallah’ demeyi bilmelisiniz. Şikâyet etmeden işinize emek verin, muhakkak size yol gösterenler olacaktır. Kesinlikle internet aşçısı olmayın. İnternette bir tip yemek için birçok tarif bulabilirsiniz fakat bana göre, bir tarzınız olmalı. Kendinize ait bir tarz yaratıp bu tarzı uygulamanız gerekiyor. Başkalarının tarzı ile mesleğinizi özgün bir şekilde yürütemezsiniz.” dedi. 
“Mutfağımız yüreğimiz kadar yiğit”
Şef Dolmacı tavsiyelerini şu şekilde sürdürdü: “Baharatları en iyi tanıyan, doğru yerde ve zamanda kullanan aşçı suyu bile lezzet şölenine çevirir.  Dünya mutfağı diye bir kavramı kabul etmiyorum. Ülkelerin mutfağı vardır. Ülkemizin mutfağına sahip çıkalım, kendi kültürümüzü yaşatalım. Türk ve Osmanlı mutfağı geçmişte dünyaya yumruk vurduğu gibi bugün de aynı yumruğu vurma çabasında. Elimizde her şeyimiz var; bunlara sahip çıkın ve Türk mutfağını dünyaya tanıtın. Mutfağımız da yüreğimiz kadar yiğit. Kendinize güvenin ve hedefleriniz doğrultusunda çalışmaktan vazgeçmeyin.”
Öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve plaket takdimi ile son bulan söyleşinin ardından öğrencilerle birlikte Aşçılık Uygulama Mutfağına geçen Şef Mahmut Dolmacı, çeşitli lezzetlerin yapımında ustalık gerektiren tüyoları öğrencilerle paylaşarak kebap ve tatlı örnekleri sundu.

 

Eğitim Haberleri