Şeker hastalarının dermanı meşe palamudu

Dr. Muammer Yıldız, Anadolu’da kolaylıkla görülen meşe palamutlarının izini sürerek insan sağlığı açısından faydalarını sıraladı.

 Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız halk arasında meşe ağacı veya meşe palamudu olarak da bilinen bitkinin çok eski el yazması eserlerde yaygın olarak prostat için kullanıldığını söyledi. Hatay’ın Yayladağ bölgesinde bitki araştırmaları yapan Dr. Muammer Yıldız meşe palamudu hakkında önemli bilgiler verdi.

Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muammer Yıldız, meşe palamudunun Anadolu’da hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Çok eski reçetelerde, geleneksel tıpa dair yazılmış kitaplarda meşe palamudunun prostat hastalığı ve idrar zorluğunun tedavisinde kullanıldığını ifade eden Dr. Muammer Yıldız, “Son dönemde halk arasında meşe palamutları çörek otu ile birlikte öğütülerek şeker hastalıkları için tüketilen faydalı bir karışım. Zararı ve herhangi bir yan etkisi olmayan meşe palamuduna ulaşmak da çok kolay” dedi.
Şifa Amaçlı Kahvesi Yapılıyor
Anadolu’da birçok hastalığın tedavisinde kullanılan meşe palamudu, kahve yapımında da kullanılmakta. Toplumda ikram için hazırlanan kahvelerden farklı olan palamut kahvesi genelde şifa bulmak maksadıyla tüketiliyor.
Palamut Nasıl Ve Ne Zaman Elde Edilir?
Henüz olgunlaşmadan her yıl 15 Ağustos 15 Eylül tarihleri arasında toplanan meşe palamutları 10–15 gün kurutulur. Dikkat edilecek en önemli husus meşe palamutlarının kimyasal atıklardan uzakta ve tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenler tarafından etkilenmemiş olmasıdır. Çünkü palamutlar doğası itibariyle atıkları biriktiren bir bitkidir.
Geleneksel Tıpta Meşe Palamudunun Bilinen Diğer Faydaları
*Kabızlık yapıcı etkisinden dolayı ishal vakalarında,
*Mikrop öldürücü ve kanama durdurucu etkisinden dolayı açık yaraların sarılmasında,
*İltihap giderici olarak boğaz, göz, karaciğer iltihaplanmalarında,
*Yine kanama durdurucu özelliği açısından mide kanamalarında,
*Damarlar üzerindeki yatıştırıcı etkisinden dolayı basur gibi rahatsızlıklarda,
*Egzama ve arpacık gibi hastalıkların tedavilerinde bolca kullanılmaktadır.

Sağlık Haberleri