Selçuk’ta Bilimsel Etik Paneli

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimleri Enstitülerinin birlikte düzenlediği ‘Bilimsel Etik’ konulu panel gerçekleştirildi. Panelde katılımcılar bilimsel proje yönetiminde etik kurallarını tartıştı.Süleyman...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimleri Enstitülerinin birlikte düzenlediği ‘Bilimsel Etik’ konulu panel gerçekleştirildi. Panelde katılımcılar bilimsel proje yönetiminde etik kurallarını tartıştı.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aşır Genç, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikail Altan, fakülte dekanları ve öğretim üyeleri katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aşır Genç, “Bilimsel çalışmaların doğasında süreklilik ve daha önceki çalışmalardan haberdar olunması vardır. Sonuçlarının toplum yararına kullanılması esastır. Bilimsel değerlere bağlı kalınması gerekir. Bugün burada bilimsel araştırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler, yapılan hataların bilime zarar vermemesi adına önemli konulara değinilecek. Anlatılanların çalışmalarınızda yararlı olacağına inanıyorum” dedi.
Açılışta söz alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “Daha önceki yıllarda bilimsel etik konusu bu kadar gündemde değildi. Son yıllarda bilim camiasının gelişmesiyle bilimsel etik konusu da çok önemli bir hale geldi ve bu konu temelden ve bilimsel olarak ele alınıyor. YÖK ve üniversiteler bünyesinde kurulan kurumlar ve komisyonlar da bu açıdan oldukça önemlidir” dedi.
Oturum Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer’in yaptığı panele Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Seçen, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Başpınar katıldı.
“DÜZENLEMELER KANUNLA OLMALI”
Panelde ilk sözü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Başpınar aldı. ‘İntihal ve Bilim Etiğine Aykırılığın Müeyyidesi’ konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Başpınar, “Bilimsel etik konusunda Türk hukukunda bir karmaşa olduğundan tanımlar birbirini tutmamakta ve uygulamada farklılıklar yaşanmaktadır. Bu da fen, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında farklı anlamlara gelmektedir. Bir alanın suçlu görmediğini başka bir alan görebiliyor. Bu mevzuat dağınıklığını YÖK’ün düzeltmesi gerekiyor. Bilim hürriyeti, kişilik hakkı olduğundan mutlaka kanunla yapılmalı. Böylelikle üniversitelerdeki farklı uygulamaların da önüne geçilmiş olur” şeklinde konuştu.
“ETİK KONUSUNA AYRI BİR ÖNEM VERİYORUZ”
Daha sonra Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Yaşar söz aldı. ‘Araştırma Etiği ve Etik Kuralları’ konulu konuşmasında Prof. Dr. Yaşar, “Deney hayvanları etik kurulu ilk Selçuk Üniversitesi’nde kuruldu. Üniversite olarak ayrı bir önem veriyoruz etik konusuna. Amacımız bilime, topluma, insanlığa yararlı bilimsel çalışmalar yaparken aynı zamanda da etik kuralları önemsemektir” dedi.
Panelin son konuşmacısı Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Seçen, ‘Bilim Etiğine Aykırı Davranışlar ve Yatırımlar’ konulu sunumunda dinleyicilere bilgi verdi. Daha sonra panelistler dinleyicilerin sorularını cevapladı.

Konya Haberleri