SGK ve Bağ-Kur’dan Para İadesi 2024! Tek Seferde Hesaplara Yatacak!

SGK ve Bağ-Kur’dan milyonlara hem zaman aşımı konusunda uyarı ve hem de para iadesi konusunda müjdeli bir haber verildi. İşte detaylar…

Emekli maaşlarının zaman aşımına uğramaması konusunda emeklilerin SGK ile devamlı iletişim halinde olmaları ve haklarını yakından takip etmeleri gerektiği belirtildi. Hak kaybının önüne geçmek için zamanında müracaat etmek ve gerekli belgeleri sunmak büyük önem arz ediyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 97’nci maddesi çerçevesinde, SSK, Bağ-Kur ve kamu görevlisi olarak sigortalı olanlar adına meslek hastalığı, iş kazası, vazife malullüğü ve ölüm gibi durumlarda bağlanması gereken aylık ve gelirlerde zaman aşımı detayı yer alıyor.

Buna göre, hak elde edildiği tarih itibarıyla 5 sene içinde istenmeyen bölümlerin zaman aşımına uğrayacağı ifade edildi.

Eski Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, 5 senede istenmeyen gelir ve maaşlar zaman aşımına giriyordu. Fakat, 5510 Sayılı Kanun'da gerçekleştirilen düzenlemeler ile beraber, SGK'ya gerçekleştirilen müracaatın haklı bir sebebe dayandığını belgeleyen kişiler bu durumdan muaf tutulacak.

Bu kapsamda, bu kişilerin gelir ve aylıkları yazılı müracaat tarihinden sonraki ayın başından itibaren ödenmeye başlayacak.

SGK VE BAĞ-KUR’DAN BİRİKMİŞ ÖDEME UYARISI

Öte yandan, 2008 yılından önce SSK ve Bağ-Kurlular, gelir ve maaşlarını 5 senede almazlarsa herhangi bir ödeme talebinde bulunamıyorlardı. Fakat, 2008 yılından itibaren bu kural değişerek bu tür zaman aşımı uygulamaları sona erdirildi.

Bu yüzden, 4/1-a ve 4/1-b doğrultusundakiler, geçmişte alamadıkları gelir ve maaşlarını daha sonra talep ettiklerinde tüm birikmiş ödemelerini alabilecek.

Ekonomi Haberleri