Geçen yıl Silifke ilçesindeki Dana Adası’nda dünyanın en büyük tersanesini bulan Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki keşif ekibi, merkez Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Limanı’nda incelemelerde bulunuyor. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın daveti üzerine Mersin’e gelen yaklaşık 20 kişilik ekip, antik limanda deniz dibinde arkeolojik araştırma yapıyor. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Belediye Meclis Üyesi ve Arkeolog Ramazan Toker’in de bir bölümüne katıldığı araştırmaların sonucu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.
“Bu bölge dünya tarihi açısından çok önemli veriler sunuyor”
Sualtı araştırmalarda kullanılan keşif gemisiyle antik limanda yapılan çalışmalara katılan Başkan Tarhan, Yrd. Doç. Dr. Öniz’den bilgi aldı. Geçen yıl Silifke ve çevresinde incelemelerde bulunduğu esnada Başkan Tarhan’ın kendilerini davet ettiği bilgisini veren Öniz, “Başkanımızın liman bölgesinin özellikle araştırılmasına ısrar etmesinin sebebini araştırmayı yapınca daha iyi anladım. Çok önemli veriler elde ettik. Kilikya olarak adlandırılan bugün Adana ve Mersin’in dahil olduğu bu bölge, dünya tarihi açısından çok önemli veriler sunuyor bize. Çok önemli öngörüler ışığında ısrarla davet ederek bize bu şansı tanıdığı ve araştırma boyunca yanımızda olarak her türlü desteği verdiği için Başkanımız Neşet Tarhan’a özellikle teşekkür ediyorum” dedi.
“Antik limanı ortaya çıkarmak için çabalıyoruz”
Soli Pompeiopolis’in dünya tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Tarhan da, “Mezitli’nin 3 bin yıla yakın bir tarihi var. Ticaret ve kültürel yaşam açısından çok önemli. Buradaki kültürel değerleri gün yüzüne çıkararak turizme kazandırmak istiyoruz. Özellikle Soli Pompeiopolis’te bulunan limanın Akdeniz’de bulunan en büyük antik liman olduğunu düşünüyoruz. Deniz altında çok zor şartlarda yapılan çalışmalar sonrası antik limanın ortaya çıkarılması için çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.
Soli Pompeiopolis sütunlarında gerekli kazı çalışmalarının yapıldığını anımsatan Tarhan, “Biz buradaki tarihin canlandırılması için yapılan çalışmaların bir ayağının eksik olduğunu düşünüyoruz. Hocamız Hakan Öniz ve ekibi sayesinde bu bölgede çok uzun zamandır deniz dibi çalışması yapılmadığını öğrendik. Zor şartlarda çok büyük bir arkeolojik inceleme çalışması yaptılar. Bu sene ortaya çıkan bilgiler ışığında inşallah gelecek yıl daha kapsamlı ortak bir projeye imza atarız. Ancak bu tür çalışmalar sayesinde Mersin gerçekten dünya ölçeğinde tanınır bir yer haline gelir. Mersin’i, Mezitli’yi daha iyi tanıtabilmek için bu tür kültürü ve tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.