Tarım Bakanı Açıkladı! 80 Milyon Euro Destek Müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı haziran ayının son günlerinde farklı destek programları ile ilgili açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

Haziran ayı boyunca üç farklı tarımsal destek ödemesi ülke genelinde çiftçilerin hesaplarına yatırıldı. Haziran ayı tarımsal desteklerinin tamamlanmasının ardından temmuz ayı ödemeleri ile ilgili araştırmalar gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temmuz ayında da önceki aylarda olduğu gibi cuma günleri farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destek ödemelerini ülke genelindeki çiftçilere iletmesi bekleniyor. Bu çerçevede, tarımsal desteklere ilişkin gelişmeler üreticiler tarafından yakından takip edilirken, farklı destek programları ile ilgili de yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulanan ve IPARD III programı ikinci başvuru çağrı ilanının yayınlandığını duyurdu. Toplam destek bütçesi 80 milyon euro olarak belirlenirken, ayrıntılar merak konusu oldu.

IPARD III Programı Çağrısı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın IPARD III programı ikinci başvuru çağrı ilanının yayınlandığını duyurması ve toplam destek bütçesinin 80 milyon euro olduğunu belirtmesi sonrasında ayrıntılar merak konusu oldu. Bakanlık desteğin ayrıntılarına ilişkin resmi internet sitesi üzerinden bilgilendirmede bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

‘’Programın büyük ilgi görmesi üzerine IPARD III Programı 2024 yılı itibarıyla 81 ile yaygınlaştırıldı. Başvuru sayısında büyük oranda artış beklendiği için ulusal katkı oranı yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltildi. Böylelikle IPARD III Programı'nın toplam bütçesi ise 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldı. 2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak olan IPARD III Programı kapsamında, başvuru yapacakların projelerinin ön hazırlıklar sürecini rahatça yürütebilmeleri ve inceleme aşamasının hızlandırılması amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayımlandı. 'IPARD III 2024 Yılı Çağrı Takvimi' mart ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu takvime uygun olacak şekilde IPARD III Programı 1. Çağrı İlanı “Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar" başlığıyla 21 Mart 2024 tarihinde yayımlandı. 5 Nisan-14 Haziran 2024 tarihleri arasında kabul edilen başvurular kapsamında IPARD III 1. Başvuru Çağrı İlanı sürecinde tüm illerden proje kabulü gerçekleştirilerek toplam 1.029 proje başvurusu alındı.’’

Tarımsal Destekler 2024 Temmuz

Temmuz ayına sayılı saatler kala gelecek ay sağlanacak olan tarımsal destekler de merak edilen konular arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal destek ödemelerini genellikle cumartesi günleri ülke genelindeki çiftçilerin hesaplarına yatırdığı için temmuz ayı boyunca cuma günleri farklı alt başlıklarda oluşan tarımsal destek ödemeleri çiftçilere iletildikçe kamuoyu bilgilendirilecek.

Gündem Haberleri