İlimizin ekonomisi ve kalkınmasında stratejik öneme sahip kiraz, ceviz ve üzümsü meyveler sektörünün sorunlarının bilimsel anlamda çözümüne yönelik yeni ufuklar açacak şekilde tartışmak, ekonomik ve teknolojik yönden gelişmesini sağlamaya yardımcı olabilmek amacıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ortaklaşa düzenlenen “Taşeli Bölgesinde Meyve Yetiştiriciliğinin Geleceği ve Analizi” konulu panel yapıldı.
30 Kasım 2012 cuma günü saat 13:30ʹde Ermenek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet KARATAŞ ve Prof. Dr. Kemal ESENGÜN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Resul GERÇEKÇİOĞLU, Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. YAKUP ÖZKAN, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Görevlisi Dr. Hasan Cumhur SARISU, Hüseyin AKMAN, Ermenek Kaymakamı Hüseyin SAYIN, Ermenek Belediye Başkanı Necati AKPINAR, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep MUĞLU, Ermenek Ziraat Odası Başkanı Mustafa BAŞÇI, Sarıveliler Ziraat Odası Başkanı Halil KULAK ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ yaptığı açılış konuşmasında; “İlimizde çiftçilerimizin gelirlerinin ve refah seviyesinin yükseltilmesi için İl Müdürlüğü olarak yoğun çaba sarf etmekteyiz. Özellikle dağ köylerimizde artan nüfus, parçalı arazi yapısı küçük alanlardan daha fazla yararlanmayı gerektirmektedir. Bu kapsamda Karaman’da bir ilk olan Ermenek İlçesi’nde Gökçekent ve Katranlı köylerinde İl Özel İdaresi %80 hibe destekli sera kurduk. Tarımsal projelerin köylerimizde uygulanmasında rehber olacak bir çalışma olan Karaman Tarım Haritasını hazırlayıp, hangi bölgede hangi ürünün yetiştiğini belirledik ve Karaman ilimizin iklim, coğrafi yapısı ve su faktörleri göz önünde bulundurularak köylerimize uygun bitkisel üretim faaliyetlerinin planlı bir şekilde yapılması amacıyla “Bir Köy Bir Ürün Projesini” ortaya koyduk. Taşeli bölgesi coğrafi konumu, iklim şartları ve arazi yapısı yönünden tarımsal üretimi kısıtlayan faktörlerin etkisi altındadır.
Bu bölgede yaşayan insanlarımızın gelir kaynaklarından en önemlisi meyveciliktir. Bu bölgelerde rakım ve iklim şartlarına uygun kiraz, elma, ceviz ve çilek bahçeleri kurularak birim alandan yüksek gelir getirecek bitkisel ürün çeşitliliğini kazandırmak için, yenilenebilir enerjinin geomembran sulama havuzlarının içinde bulunduğu cazibe ile kapalı sulama sistemlerini içeren projeler hazırladık. Bu kapsamda Karaman merkez ve taşeli bölgemizdeki meyvecilik ile uğraşan çiftçilerimizin ihracata yönelik modern kiraz bahçeleri kurabilmelerini sağlamak amacıyla önümüzdeki günlerde kiraz fidan dağıtımı yapılacaktır.
Üniversiteler eğitim, öğretim ve bilgi öğretmenin ötesinde bulunduğu şehrin ve bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan sorunların çözümüne katkıda bulunur. Taşeli bölgesine baktığımızda bu bölgenin önemli zenginlikleri ve potansiyeli vardır. Bunlardan biriside meyveciliktir. Bu konuda sorunları çözmek için birey ve kurum olarak bize önemli görevler düşmektedir. Panelde bu kapsamda düzenlenmiştir. Biz üniversiteler olarak kurumlarla işbirliği yaparak sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız” dedi. Oturum başkanlığını Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal ESENGÜN’ün yaptığı panelde Prof. Dr. Resul GERÇEKÇİOĞLU “Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği ve Geleceği”, Prof. Dr. Yakup ÖZKAN “Ceviz Yetiştiriciliği ve Geleceği”, Dr. Hasan Cumhur SARISU “Kiraz Yetiştiriciliği ve Geleceği”, Hüseyin Akman “Taşeli Bölgesi Meyveciliğinin Pazarlaması ve Ekonomik Analizi” konularında bilgiler verdi.