İl Özel İdaresince desteklenen Sarıveliler İlçemizin yaylalarında organik olarak yetiştirilen tıbbi aromatik bitkileri yerinde inceledi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel KAN, Sarıveliler Ziraat Odası Başkanı Halil KULAK, Sarıveliler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Personeli ve çiftçilerimiz ile birlikte üretim alanları gezildi. İncelemeler sırasında sahadan toplanan tıbbi aromatik bitkiler İl Müdürümüz tarafından Sayın Valimiz Murat KOCA’ya sunulmuştur.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet ÖZTİRYAKİ konu hakkında yaptığı açıklamada: “Sarıveliler İlçemizin de içinde bulunduğu Taşeli bölgesi coğrafi konumu, iklim şartları ve arazi yapısı yönünden tarımsal üretimi kısıtlayan faktörlerin etkisi altındadır. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın geçim kaynağını hayvancılık ve meyvecilik oluşturmaktadır.Üreticilerimizin genellikle küçük ve parçalı olan tarım arazilerinden elde ettikleri gelirleri düşük olup, bunu artırmanın yollarını aramak zorundayız. Bu anlamda çiftçilerimizin gelirlerinin artırılmasında tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin yapılmasına önem vermekteyiz. Bu bitkilerin üretim alanının çoğalması ve kalitesinin artırılması ile tarımsal üretim açısından sorunlu olarak gördüğümüz küçük ve parçalı araziler ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Taşeli bölgemizde tıbbi adaçayı, dağ çayı, kantaron, lavanta, fesleğen, melisa, ve kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerin 1200-1900 metre rakımlar arasında organik olarak yetiştiriliciği yapılmaktadır. Şu an için 100 dekar alanda üretimi yapılan bu bitkilerin ekiliş alanlarının genişletilmesi ve üretim yapan çiftçi sayısının artırılması ile birlikte üretim artacak ve ileriye dönük olarak bu ürünlerin ambalajlama ve paketleme tesisilerinin de kurulması söz konusu olacaktır. Ülkemizde tıbbi aromatik bitkilerin çok geniş kullanım alanları bulunmamakla birlikte daha çok bitkisel çay olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz ilaç sanayi açısından çok büyük öneme sahip olan bu ürünler genellikle ithalat yoluyla tedarik edilmektedir.
İlimiz açısından önemli gelir kaynaklarından birisi de meyveciliktir. Meyveciliğimizin geliştirilmesi için Müdürlüğümüzce eğitim ve yayım faaliyetlerinin yanısıra İl Özel İdaresi destekleri ile fidan temin edilerek çiftçilerimizin yeni ve modern bahçeler tesis etmelerine yardımcı olunmaktadır. Bu kapsamda Karaman merkez ve Taşeli bölgerimizdeki meyvecilik ile uğraşan çiftçilerimizin ihracata yönelik modern kiraz bahçeleri kurabilmeleri için % 50 İl Özel İdaresi destekli Kiraz Fidanı Dağıtım Projesi Müdürlüğümüzce hazırlanarak 22.500 kiraz fidanının karşılanması için İl Özel İdaremize gönderilmiştir. Ayrıca 2013 yılında gerçekleştirilmek üzere organik olarak tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin organik bal üretimi yapmalarını da sağlamak üzere arılı kovan dağıtımı yapılması planmıştır.Bu konuda Proje hazırlanarak Bakanlığımıza ve İl Özel İdaremize sunulacaktır.
İlimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini geliştirmek amacıyla Karaman merkez Narlıdere ve Çatak köyleri ile Ermenek İlçesi Katranlı ve Tepebaşı köylerinde çiftçilerimize dağıtılmak üzere % 80 İl Özel İdaresi destekli hazırlanan seracılık projesinin ihalesi İl Özel İdaresince yapılmış ve ihaleyi alan firma tarafından seraların yapım işine başlanmıştır. Sayın Valimiz ve Milletvekillerimizin destekleriyle Karaman çiftçimizin gelir seviyesini arttırmak amacıyla hazırladığımız projelerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir” dedi.