14 Mart Tıp Bayramını bir bayram havasında geçirmek tüm sağlık çalışanlarının hayalidir. Ne yazık ki ne kamuda ne de özel sektörde görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma şartlarına bakınca ve çalışanların memnuniyetine yönelik çalışmalar yapılmadığını görünce 460 bin sağlık çalışanı için bayram hayal olarak kalmıştır.
Bugün Türkiye’de sağlık çalışanlarına şiddet hız kesmeden devam etmektedir. 7 aylık hamile doktora bile şiddet uygulanarak iş iyice çığırından çıkmıştır. Caydırıcı ve etkin önlemler ne yazık ki hala alınmamıştır. Sağlık çalışanları artık kendi hayatlarından ve sağlıklarından endişe etmeden hizmet vermek istemektedirler.
Sağlık çalışanları, şiddet yanında amirlerin uyguladığı mobbing, fazla iş yükü, yoğun mesai ve sonu gelmeyen nöbetler gibi uygulamalarla açıkça mağdur edilmektedirler. Stres, tükenmişlik sendromu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Taşeronlaşma her geçen gün arttırılarak iş güvencesi tehdit edilmektedir. Hiçbir hak verilmeyen taşeron çalışanlarına da bir dram yaşatılmaktadır.
Böyle bir tablo varken ücretlerin yetersizliği de çalışanların çözüm bekledikleri bir başka sorun olarak ortada durmaktadır.
Çalışma hayatında bu kadar zorluklara karşı karşıya kalan, mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarına emeklilik de adeta zehir edilmektedir. Döner sermaye ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emeklilikte çok ciddi bir gelir kaybına uğramaktadır. Bugün doktor emekli olsa 1800 TL, bir ebe, hemşire ve sağlık memuru 1395 TL, bir memur 1255 TL, bir hizmetli 1118 TL emekli maaşı alacaklardır.
Doktorlar emekli olduklarında gelirlerinin ortalama yüzde 75’ini, ebe, hemşire ve sağlık memuru gelirlerinin yüzde 50’sine yakınını kaybetmektedirler. Bu kayıplar nedeni ile çalışanlar emeklilikte geçinememe korkusu yaşamakta ve emekli olmamaktadırlar. Bu nedenle bir an önce döner sermaye ek ödemeleri de emekliliğe yansıtılmalı ve çalışanların emekliliklerinde rahat etmesi sağlanmalıdır.
Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda başlattığımız dilekçe kampanyasına sağlık çalışanları yoğun ilgi göstermişlerdir. Umarız Sağlık Bakanlığı’da bu talebi artık görür ve bunu bir an önce gerçekleştirir.
14 Mart’ın ülkemizde görev yapan 460 bin sağlık çalışanı için bayram olması isteniyorsa bir an önce çalışanların memnuniyetini artıracak çalışmalara imza atılmalıdır. Bu konuda da önceliğin şiddetin önüne geçilmesine ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasına verilmelidir.
Çalışanları memnun edecek somut adımlar atılmadıkça daha nice 14 Mart’lar gerçek bir bayram gibi kutlanamayacaktır. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının yüzünün güldüğü 14 Mart’ların yaşanması dileğiyle tüm sağlık çalışanların 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.