Türkiye'de Hanehalkının Finansal Ödemelerindeki Artışta Kredi Kartı Borçları Belirleyici

Raporda, Türkiye'de hanehalkının finansal ödemelerindeki artışın, kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı Finansal İstikrar Raporu'na göre, hanehalkı borçlarının milli gelire oranı düşük seviyede kalmış olsa da bireysel kredi kartı borçlarının payında artış yaşandığı belirtildi.

Raporda, Türkiye genelinde kredi kartı borçlanmasının risklerine dikkat çekilerek, kredi kartı harcamalarının daha sonra taksitlendirilmesi veya borcun tamamının ödenmemesi ve faize bırakılması gibi durumların, özellikle borçlanma maliyetlerinin arttığı zamanlarda bireylerin temerrüt riskini artırabileceği vurgulandı.

Kredi kartı limitlerinin Türkiye genelinde vatandaşların gelirleriyle uyumlu olmadığı belirtiliyor. Bu durum, vatandaşların harcama eğilimlerini artırıyor.

Yayınlanan rapora göre, "Kredi kartı limitlerinin ve ödeme koşullarının bireylerin gelirleriyle1 ve enflasyon ile uyumlu bir şekilde belirlenmesi, finansal istikrara ek olarak cari denge ve fiyat istikrarı açısından da önem arz etmektedir" şeklinde ifade edildi.

Raporda, aktif kredi kartı kullanan kişi sayısının 28 milyonu aştığı belirtildi. Ocak 2024 itibarıyla bireylere tahsis edilen toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL'ye, toplam kart bakiyesinin ise 1,3 trilyon TL'ye ulaştığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye genelinde hanehalkının finansal ödemelerindeki artışın, kredi kartı borçlarının belirleyici olduğuna dikkat çekerek, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Gündem Haberleri