Türkiye'nin Yardım Çabaları İran'ın Resmi Tutumuyla Gölgede Kaldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünden sonra Türkiye'nin yardım çabaları, resmi İran tutumuyla gölgelendi; Türk bayrağı taziye mesajlarında yer almadı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında vefat etmesinin ardından, dünya çapında taziye mesajları gelirken, Türkiye'nin yardım ve dayanışması göz ardı edildi.İran Cumhurbaşkanlığı web sitesindeki taziye mesajlarında, Farsça bölümde Türk bayrağına değil de Osmanlı bayrağına yer verilmesi ve İngilizce bölümde Türk bayrağı yerine Osmanlı bayrağı kullanılması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan'daki bir baraj açılışından sonra ülkesine dönerken Tebriz'in kuzeydoğusunda meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kazanın ardından Reisi ve beraberindeki heyetin bulunamaması üzerine Türkiye, Akıncı İHA ile AFAD ekibi arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. Arama kurtarma ekipleri, güneşin doğmasıyla birlikte Reisi'nin hayatını kaybettiği yeri buldu.

Türkiye'nin Milli Yas İlanı

Reisi'nin vefatının ardından Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "İran halkıyla dayanışma içerisindeyiz" diyerek milli yas ilanını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanlığı Sitesinde Tartışma Yaratan Durum

İran Cumhurbaşkanlığının internet sitesindeki taziye mesajlarında önemli detaylar dikkat çekti. "Ülkelerin, uluslararası kuruluşların ve kişilerin İran'a başsağlığı mesajları" başlıklı Farsça duyuruda, Reisi'nin fotoğrafıyla birlikte taziye mesajı gönderen ülkelerin bayrakları yer aldı. Ancak Türk bayrağının bu görselde olmaması büyük tepki çekti. Ayrıca, paragrafın en altında Türkiye'nin milli yas ilan ettiği küçük bir not bulunmaktaydı.

İngilizce Arayüzde Osmanlı Bayrağı Kullanılması

İran Cumhurbaşkanlığı sitesinin İngilizce versiyonunda, aynı habere ilişkin görselde Türkiye'ye atıfta bulunulurken, Türk bayrağı yerine 18. yüzyıl Osmanlı bayrağının kullanılması dikkat çekti. Bu durum, İran'ın tutumuyla ilgili büyük tepkilere yol açtı.

Dünya Haberleri