Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman OSB ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile EUROSOLAR Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilecek olan “IRENEC 2012 2. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Konferansı Tanıtım ve Hazırlık Toplantısı” KMÜ’de yapıldı.
Toplantıya Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve EUROSOLAR (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği) Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar konuk olarak katıldı.
KMÜ Yunus Emre Konferans Salonunda yapılan ve 14.00-17.00 saatleri arasında süren toplantıya üniversitenin akademik ve idari personeli yanı sıra, Karaman’da yenilenebilir enerjiye ilgi duyan özel ve kamu kurum temsilcileri de katıldı.
Açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Karaman’a ve bölgeye katkısı olacağına inandığı projeye destek vermekten mutluluk duyduğunu belirtti.
Rektör Gökmen “Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelinde enerji vardır. Dünyada enerji gereksinimi %2-4 oranında artmaktadır. Dünyada petrol yakıtlarının yaklaşık 20 yıl, kömürün yaklaşık 80-100 yıl, doğalgaz rezervlerinin ise yaklaşık 100-120 yıl içinde biteceği hesaplanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde enerji temin edilmesinin çözümü, yenilenebilir enerji kaynaklarındadır. Karaman’da, yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasına üniversite olarak destek vermeye hazırız.” dedi.
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’de ilk defa bir şehirdeki tüm kuruluşların işbirliği yaparak yenilenebilir enerji konusunda çaba gösterdiğini belirtti.
Türkiye’nin rüzgâr atlasını yapan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, küresel ısınma ve iklim değişikliği, rüzgâr enerjisi konularında önemli açıklamalar yaptı.
Enerjide sorunlar ve çözüm süreci üzerinde duran Uyar, yerel yönetimin de çözümden yana olması gerektiğini, doğanın kısıtlılıklarını göz önünde bulundurarak kaynakların verimli kullanılmasında hassas olunması gerektiğini belirtti.
Uyar, tüm enerji ihtiyaçlarının tamamını yenilenebilir enerjiyle karşılama konusunda teknik bilgiler verdi. Güneş enerjisinin dünyanın enerji ihtiyacını karşılamaya yettiğini ve Türkiye’de ve Karaman’da hem güneş, hem de rüzgâr kaynağının bol olduğunu vurguladı. Nükleer santralleri hakkında da bilgi veren Uyar, bölgedeki azotoksit emüsyon miktarının belediyeler tarafından açıklanması gerektiğini de hatırlattı.