UMUT ORAN, KARAMANʹDA AK PARTİYE YÜKLENDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis üyesi ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, her ülkenin tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini söyledi.
Karaman’da basın mensuplarıyla Öğretmenevi’nde bir araya gelen Milletvekili Umut Oran, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Oran, AK Parti hükümetinin dış ve ekonomi politikalarında izlediği yolun yanlış olduğunu ve bu durumun ileride Türkiye’nin başına büyük dert açacağını belirtti.
Toplantının sonunda basının sorularını yanıtlayan Oran bir gazetecinin Dersim olaylarıyla ilgili bazı partililerin yaptığı açıklamaların nasıl değerlendirileceği yönündeki sorusuna, “Türkiye Cumhuriyeti çok zor şartlarda kurulan, çok büyük badirelerden geçen bir ülke. Neredeyse yoktan var olan bir ülke. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizin tarihinde de çeşitli evreler, safhalar var.  Bu ülke uzun dönem tek partili dönemlerle yönetildi. Dolayısıyla her ülkenin tarihiyle yüzleşmesi, geçmişinde hataları varsa bundan korkmaması ve bunlarla barışabilmesi gerekir. Bu çerçevede tarihçilerin böyle bir çalışma yapması gerekiyor. Genel Başkanımız da daha önce söyledi. Tarihçiler, tarihin sayfalarını incelerler, bilimsel olarak ortaya bir durum tespiti koyarlar. Siyasette buna göre pozisyon alır. Tarihi araştırmak ve tarih üzerinde çalışmak siyasetçilerin görevi değildir. Bizim partimizde arkadaşlarımız hür olarak ifadelerini kamuoyuyla paylaşabilirler. Belli bir parti disiplini içerisinde, belli bir siyasi parti programı, ilkeler çerçevesinde ve tüzüğün verdiği imkânlar, yetkiler çerçevesinde her parti yöneticisi arkadaşımız görüşlerini paylaşabilirler. Burada esas olan şey parti disiplinidir. Parti disiplini içerisinde demokratik olarak fikirlerini ortaya koymalarıdır. Bu konuyla ilgili Sayın Genel Başkanımız hem merkez Yönetim Kurulunu, hem de grup başkanvekillerini göreve davet etti. Bu konu önümüzdeki süreçte Genel Başkanımızın bire bir yürüttüğü bir konu olacak. Genel Başkanımız kamuoyunu aldığı kararlar konusunda bilgilendirecektir. CHP’nin kapatılması, kapatılmaması konusunda yine sizlerde dâhil olmak üzere her vatandaşımızın her türlü düşünceyi gayet rahat olarak dile getirmesi gerekir. Bu ülkede düşünce özgürlüğü var. Parti olarak herhangi bir kısıtlama getirmemiz söz konusu bile olamaz. Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftliği AK Parti değildir. Dolayısıyla CHP halkın partisidir. Halk içerisinde de insanlarımız eleştireceklerdir. Doğru yapılanlara doğru, yanlış olanlara yanlış deme hakkına sahiptirler” diye konuştu.
Bir gazetecinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Silivri’nin anahtarı bende değil, sizce Silivri’nin anahtarı kimde sorusuna ise Oran, “Silivri’nin anahtarı öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanında. Çünkü TBMM Başkanı kefil oldu ve bir mutabakat yaptı. O mutabakata da AK Partinin yetkilileri imza attı. Dolayısıyla bugün Silivri demeyelim de Hukukun üstünlüğünün çalışabilmesinin merceği yetkisi yapması gereken hem meclis başkanı hem de başbakanın partisi AK Partidir. Attıkları imzayı, verdikleri sözü tutmaları gerekiyor. Nitekim bu konu Avrupa Birliği raporunda da yazıldı, eleştirildi. Geçen hafta Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu komiseri ise bu konuda hükümetin dikkatini çekti. Meclis Başkanının görevini yapması gerektiğini ve o mutabakata uyulmasının altını işaret etti” dedi.
 
CHP, REFERANDUM VE GENEL SEÇİMLERDE BAŞARISIZ OLDU
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis üyesi ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP’de 17 aydır görev yapan yeni yönetimin yaşadığının bir süreç olduğunu söyleyerek, “Bu süreçte bir referandum ve genel seçim yaşadık. Önümüzde yerel seçimler var. Biz kendi adımıza seçimlerde aldığımız oyun özeleştirisini yapıyoruz. Kendimizi başarılı bulmuyoruz. Çünkü başarılı olmak için o seçimi almamız gerekiyordu. Şimdi biz nedenlerini araştırıp nasıl biz 2014 yerel seçimlerinde başarılı oluruz ve bugünkü belediye sayımızdan daha fazla belediyeye sahip olabiliriz onun arayışı içerisindeyiz. Partimizde özeleştirimizde son derece acımasız olabiliyoruz ki doğru yolu bulalım. Partimiz içerisinde çok ciddi bir çalışma var. Üyelerimiz güncelleniyor. Demokratik bir tüzüğe geçiyoruz. Örgütlerimizde genel kurullar başladı. Önümüzde olağan kurultayımız olacak. Daha etik nasıl bir siyasi parti olabiliriz, daha şeffaf nasıl olabiliriz. Daha çoğulcu, katılımcı bir parti nasıl olabiliriz onun arayışı içerisindeyiz Bizim bir tek hesap vereceğimiz ve hizmet edeceğimiz yer var o da halktır” diye konuştu.
 

Siyaset Haberleri