Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinde olan ve son yıllarda Arap turistlerin ilgi odağı haline gelen Uzungöl’de bölge halkı kendilerine ait olan evlerini apart otele ve pansiyona dönüştürmeye başlayınca hapis ve para cezalarıyla karşılaştılar. Çaykara Belediyesi tarafından kaçak yapılaşmaya son vermek için yapılan çalışmalar kapsamında imar kanununa muhalefetten 862 kişi hakkında cezai işlem uygulanırken, 3 kişi ise halen cezaevinde bulunuyor.
İmar kanununa muhalefet suçundan 20 ay ceza alan İsmail İnan, bütün ailesinin aynı suçtan sabıkası olduğunu belirterek, “Son yıllarda Arap turistlerin Uzungöl’e gelmesiyle burada konaklama ihtiyacı arttı. Bundan dolayı ister istemez kaçak yapılaşmaya gittik. Ben 20 ay ceza aldım. Ailede sabıkasız insan kalmadı. Bu vatandaşın hatası değil. Uygun bir imar yasası çıkmadığı için yetkililerin suçudur. Vatandaş ihtiyacını karşılaşmak için böyle bir çözüm bulmuştur. Şu anda kayınbiraderim aynı suçtan dolayı cezaevinde yatıyor. Babam, annem, eşim ve bana aynı suçtan ceza geldi” dedi.
Evini restorasyon yaptırırken çatısını ek yapan 74 yaşındaki Emine İnan da, “Adam vurmadım. Beni asacaklar mı? Buraya bir çatı yaptık” ifadelerini kullanarak cezalara tepki gösterdi.
“HERKES EV VE TESİS YAPTI CEZASINI OĞLUM ÇEKİYOR”
Uzungöl’de kendisine bir arsa alarak ev yapan ve imar kanuna muhalefetten 11 aydır cezaevinde bulunan Barbaros Çakır’ın annesi Fatma Çakır da, “İmkansızlık yüzünden çocuğum 11 aydır cezaevinde yatıyor. Başımızı sokacak bir ev yaptık diye çocuğumuzu içeri aldılar. Böyle olacağını hiç sanmadık. Para cezası ile kurtuluruz diye düşündük. Herkes ev ve tesis yaptı. Bizim düştüğümüz duruma kimse düşmedi” diye konuştu.
Uzungöl’de kaçak yapılaşmaya hapis cezası
Trabzon’un Çaykara ilçesinde turizm merkezlerinden Uzungöl’de evlerini apart otele ve pansiyona dönüştüren vatandaşlar, gelen hapis cezasıyla şok oldu.